1.7 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSocialEvenimentCiolacu și Ciucă promit că pensiile vor crește de două ori, anul...

Ciolacu și Ciucă promit că pensiile vor crește de două ori, anul viitor

Șeful Guvernului, Marcel Ciolacu, și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au anunțat că pensiile românilor vor crește de două ori, însă ambele creșteri se vor produce în anul 2024, nu în 2023.

Șeful Executivului, care este și președinte al PSD, a lansat această promisiune într-un mesaj pe care l-a postat pe facebook, în seara de 31 octombrie 2023.

“Pensiile vor crește de două ori anul viitor! La 1 ianuarie cu 13.8% și la 1 septembrie prin aplicarea noii legi a pensiilor, care va elimina inechitățile.

Pensii egale, pentru muncă și contribuții egale. Acesta este principiul de bază pe care l-am stabilit astăzi în Coaliție pentru noua lege a pensiilor”, a scris pe facebook premierul Ciolacu.

La rândul lui, președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, a făcut un anunț similar, tot pe facebook. Ciucă a oferit însă mai multe detalii decât Ciolacu.

“Prin noua lege a pensiilor, facem un pas semnificativ în direcția corectitudinii și a echității. În urma recalculării pensiilor aflate în plată, o mare parte dintre pensionari vor beneficia de sume mai mari și cu siguranță nicio pensie nu va scădea.

Anul viitor, pensiile vor crește în două etape: la 1 ianuarie cu 13,8% – rata inflației și, ulterior, la 1 septembrie, prin recalcularea pensiilor conform noii legi.

PNL este partidul care a majorat pensiile cu peste 40% în trei ani, în timpul guvernărilor liberale. Am dus punctul de pensie de la 1.265 lei, cât era în anul 2020, până la 1.785 lei, cât este în prezent. Și asta vom continua să facem în coaliție.

Sunt introduse beneficii suplimentare pentru mame: femeile care au născut și crescut mai mulți copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu o durată de până la 3 ani și 6 luni.

Principiile fundamentale pe care le-am susținut în coaliție au fost contributivitatea, stabilitatea, solidaritatea și egalitatea. De-a lungul anilor, modificările legislative au generat diferențe de câteva sute de lei între pensiile cu aceeași contribuție. Ne dorim să corectăm aceste lucruri și să înlăturăm inechitățile acumulate de-a lungul timpului.

Vom continua să le fim alături românilor care au muncit din greu și care la bătrânețe merită tot sprijinul nostru. Iar noua lege a pensiilor despre asta este: respect și grijă față de seniori”, a scris pe facebook Nicolae Ciucă.

Aceste mesaje au fost postate de președinții PSD și PNL după ce, în ședința din 31 octombrie a Coaliției de guvernare, ministrul Muncii ar fi prezentat proiectul unei noi Legi a pensiilor. Proiectul ar urma să fie aprobat mai întâi în Guvern, apoi în Parlamentul României, până la finalul lunii noiembrie 2023.

Se observă că nici liderul PSD nici liderul PNL nu fac vreo referire la pensiile speciale. Nu este limpede dacă aceste pensii vor fi aduse la nivelul pensiilor normale sau dacă, dimpotrivă, ele vor rămâne peste nivelul pensiilor obișnuite.

O altă decizie luată de actualii guvernanți a fost creșterea salariului minim în construcții, agricultură și industria alimentară. Această creștere a salariului minim ar urma să se aplice începând cu salariile corespunzătoare lunii noiembrie 2023. Pentru creșterea salariului minim în aceste trei domenii, guvernul Ciolacu a aprobat o Ordonanță de Urgență.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...
Ultima oră
Pe aceeași temă