12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSocialSfaturi utile dacă te muți pentru prima dată

Sfaturi utile dacă te muți pentru prima dată

Nu trebuie sa pierzi din vedere nimic din ce ar putea să te întoarcă din drum. Puțină organizare la început te va scuti de problemele sau surprizele neplăcute care ar putea apărea pe parcurs, așa că am pregătit pentru tine o serie de sfaturi pe care ar fi bine să le parcurgi înainte să semnezi contractul de închiriere. Peste ce etape nu ar trebui să sari?

Stabilește un buget

Căutările tale ar trebui să înceapă în funcție de bugetul pe care vrei să îl aloci apartamentului, iar acesta trebuie să fie în concordanță cu veniturile tale. Suma pe care îți vei permite să o aloci pentru a locui separat de familia ta nu ar trebui să depășească o treime din veniturile tale, ca să fii sigur că te vei descurca cu cheltuielile lună de lună și nu vei fi nevoit să te întorci de unde ai plecat la scurt timp. Atenție însă la tentația de a lua un apartament mai scump pentru că nu va trebui să plătești doar chiria propriu-zisă, ci și cheltuielile de întreținere, cum ar fi apa rece și cea caldă, gazul, energia electrică și cea termică. Mai trebuie luate în calcul și eventualele cheltuieli care ar putea apărea în cazul în care locuința nu este mobilată conform necesităților tale, în sensul că ai mai putea avea nevoie de un dulap, un covor sau orice alt articol de care vrei să te bucuri. Deci fă un calcul transparent și află, înainte să deschizi site-urile de anunțuri imobiliare în căutarea unui apartament de închiriat, dacă îți permiți sau nu să te muți separat de părinți.

Prospectează piața

Dacă ești student, probabil știi deja că lunile august și septembrie sunt cele mai aglomerate din an în ceea ce privește „bătaia” pentru apartamentele din marile orașe ale României, asta pentru că atunci mai toți caută același lucru ca și tine, adică o chirie decentă. Încearcă să eviți această perioadă din an dacă vrei să nu te stresezi suplimentar. Mai bine închiriezi un apartament în lunile mai sau iunie, când majoritatea pleacă în vacanță, sau la finalul anului, când febra închirierilor s-a terminat.

Și toate acestea pentru că, dacă vrei să găsești un apartament cochet la un preț pe care să ți-l permiți, va trebui să cauți cu atenție și răbdare. Acest proces poate dura destul de mult, însă ce poate fi mai reconfortant decât să știi că ai un loc al tău pe care să îl numești „acasă”? Deci caută bine și alege ce ți se potrivește.

Încheie un contract

E foarte important să nu sari peste acest pas ca să nu ai surprize neplăcute. Ținând cont că nu cunoști proprietarul apartamentului, trebuie să existe un act înregistrat la Autoritatea Națională de Administrare Fiscală care să dovedească faptul că ai tot dreptul de a locui în acel spațiu. La fel de important este și inventarul obiectelor din locuință, făcut la momentul în care te muți acolo. Nu de puține ori proprietarii au profitat de naivitatea chiriașilor și i-au făcut buni de plată pentru obiecte care nu au existat niciodată în acel apartament. Mai mult, trebuie să stabilești în scris cu proprietarul cine va suporta cheltuielile neprevăzute care ar putea apărea în cazul unei avarii, cum ar fi o inundație sau un incendiu din locuința pe care o închiriezi sau apărute din imobilele vecinilor. E util să fie menționat și dacă ai sau nu voie să schimbi culoarea pereților sau poziția mobilierului în interiorul locuinței sau dacă ai voie să dai găuri în pereți. Toate aceste detalii îți vor fi utile pe viitor și te vor scuti de cheltuieli.

Cere ajutorul unui prieten

După ce ai găsit casa ideală pentru tine, cere ajutorul unui prieten pentru mutarea tuturor lucrurilor tale. Vei avea nevoie de ceva spațiu pentru toate hainele, cărțile, piesele de mobilier pe care vrei să le iei cu tine din casa părintească și alte articole utile. Desigur, poți apela și la serviciile unei firme de mutat, însă asta te va costa în plus.

Ține cont de sfaturile de mai sus dacă vrei să ai parte de experiențe plăcute în viitoarea ta locuință luată în chirie. Succes!

Cele mai citite

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

Rareș Bogdan, atac la Nicușor Dan: A-i da un vot înseamnă a-l arunca pe apa sâmbetei

"Este important Bucureștiul și îl sprijinim cu toată forța pe Sebastian, dar în următoarele 40 de zile sper să nu va trebui să răspundem...
Ultima oră
Pe aceeași temă