10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSocialSenat. Gărzile medicilor nu sunt recunoscute ca vechime în muncă

Senat. Gărzile medicilor nu sunt recunoscute ca vechime în muncă

Unul dintre cele două proiecte a fost inițiat de parlamentarii USR Adrian Wiener și Tudor Rareș Pop viza modificarea Legii sănătății. Cel de-al doilea a fost inițiat de Antoaneta Ioniță (PNL) fiind semnat de mai mulți parlamentari liberali și vizează modificarea Legii pensiilor. Cele două proiecte sunt considerate respinse, pentru că nu au întrunit suficiente voturi pentru a fi aprobate.

Astfel, proiectul de modificare a Legii sănătății a întrunit 34 de voturi pentru, 64 împotrivă și zece abțineri. Legea are caracter organic și ar fi fost necesare 69 de voturi pentru, adică jumătate plus unu din numărul senatorilor. Proiectul care viza modificarea Legii pensiilor a întrunit 37 de voturi pentru, 66 împotrivă și două abțineri. Ambele inițiative legislative merg acum la Camera Deputaților, care este for decizional.

După votul din Senat, USR a emis un comunicat în care acuză alianța PSD-ALDE (care deține majoritatea în Senat) că nu vrea ca gărzile medicilor să fie considerate vechime în muncă. Proiectul inițiat de Adrian Weiner (USR) și Tudor Rareș Pop (USR) prevede o modificare a Legii sănătății potrivit căreia ”La cerere, medicii se pot pensiona la vârsta standard de pensionare, potrivit dreptului comun, diminuată cu maximum numărul de ore prestate în gardă peste gărzile obligatorii, fără diminuarea cuantumului pensiei”.

 

O altă propunere blocată

Proiectul inițiat de liberali vizează Legea pensiilor. ”Pentru personalul angajat în sistemul medical, orele de gardă efectuate și pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale constituie vechime în muncă și se iau în considerare la stabilirea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii”, prevede unul dintre articole.

”Personalul angajat în sistemul medical care a efectuat ore de gardă beneficiază, la cerere, de pensionare, fără penalizări, înaintea vârstei standard de pensionare, în cuantum direct proporțional cu numărul de gărzi efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani, pentru femei, și de 60 de ani pentru bărbați”, prevede un atl articol.

Susţinut de sindicatele din sistemul sanitar, dar şi de Colegiul Medicilor din România, demersul pentru modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice le-ar permite în special cadrelor medicale din prima linie a luptei adesea dramatice şi în contratimp pentru salvarea de vieţi omeneşti, respectiv de la cele mai solicitante secţii – UPU, ATI, radiologie sau chirurgie –, inclusiv celor care lucrează la SMURD şi la serviciile de ambulanţă, să iasă mai devreme cu cinci ani la pensie, la cerere, ştiut fiind faptul că au un grad crescut de risc profesional din cauza gărzilor epuizante.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă