27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSocialSecretar de stat din Ministerul Justiţiei: Sistemul de probaţiune, o soluție la...

Secretar de stat din Ministerul Justiţiei: Sistemul de probaţiune, o soluție la suprapopulare

Aceasta a menţionat că s-a constatat că a crescut numărul persoanelor condamnate cu suspendare şi în vederea consolidării sistemului de probaţiune anul trecut au fost angajaţi 180 de consilieri de probaţiune.

“Este prevăzut chiar în planul de guvernare consolidarea sistemului de probaţiune. Aceasta înseamnă că o importanţă deosebită şi un rol în aplicarea şi punerea în acord cu hotărârea pilot a CEDO, aceea de obligare a României pe problema suprapopulării din penitenciare, una dintre soluţii fiind şi aceasta a dezvoltării, consolidării sistemului de probaţiune. Anul trecut, în aceeaşi idee, Ministerul Justiţiei a organizat un concurs prin care au fost angajaţi 180 de noi consilieri de probaţiune în sistem, constatându-se o lipsă de personal dar şi o creştere a persoanelor care au fost condamnate cu suspendare. Iată, deci, o acţiune concretă, reală, şi o dovadă a faptului că acest guvern şi-a luat în serios programul de guvernare”, a spus Mariana Moţ.

Secretarul de stat Mariana Moţ a participat vineri, la Slatina, la o conferinţă regională referitoare la atelierele de muncă în folosul comunităţii. Conferinţa a fost organizată în cadrul proiectului “Ateliere de lucru pentru munca în folosul comunităţii”, derulat de Direcţia Naţională de Probaţiune.

Mariana Moţ a arătat că evenimentul de la Slatina face parte dintr-o serie de şapte conferinţe regionale organizate de Direcţia Naţională de Probaţiune, iar o parte dintre activităţile proiectului sunt finanţate de Consiliul Federal Elveţian în urma unui parteneriat încheiat cu Guvernul României.

“Tema conferinţei de astăzi se referă la atelierele de muncă în folosul comunităţii. Este vorba despre acele obligaţii pe care le pot institui judecătorii atunci când pronunţă o hotărâre de condamnare cu suspendarea executării pedepsei sau amânarea executării pedepsei. (…) Este foarte importantă munca consilierilor de probaţiune în condiţiile în care toată supravegherea, pe perioada până la a fi considerată executată pedeapsa, în toată această perioadă consilierul de probaţiune este cel care supraveghează comportamentul persoanei condamnate şi scopul acestei supravegheri este acela de a încerca să-l sprijine, să-l ajute pe cel condamnat să-şi îndeplinească pe de o parte obligaţiile (…) iar pe de altă parte persoana respectivă să fie redată societăţii, reintegrată atât în familie cât şi în societate”, a arătat Mariana Moţ.

Aceasta a punctat că sistemul de probaţiune este unul modern, adoptat de multe ţări europene.

“Mesajul acestor întâlniri, acestor conferinţe judeţene, este acela de a încerca să mediatizăm pe de o parte beneficiile acestui sistem de probaţiune care este unul modern adoptat de multe ţări europene, dar şi din întreaga lume, care nu este atât de cunoscut în populaţie şi acela de a avea o mai bună colaborare cu diferitele instituţii, organizaţii, ONG-uri, care participă sau pot participa la îndeplinirea acestor programe”, a conchis Mariana Moţ, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă...

Litoralulromanesc.ro: Peste 70.000 de turiști au ales litoralul pentru vacanța de 1 Mai și Paște. Mamaia, Costinești și Vama Veche – stațiunile cele mai...

Litoralul autohton a fost una dintre destinațiile cele mai căutate de români în vacanța de 1 Mai și Paște, peste 70.000 de turiști alegând...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă