17.8 C
București
luni, 23 mai 2022
AcasăSocialSe modifică perioada de CARANTINĂ! Ce se întâmplă cu persoanele vaccinate

Se modifică perioada de CARANTINĂ! Ce se întâmplă cu persoanele vaccinate

Se modifică perioada de carantină, este anunțul făcut vineri, de Raed Arafat, care a explicat, după ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, ce ne așteaptă de acum încolo. Deciziile au fost adoptate în contextul exploziei numărului de cazuri noi de îmbolnăvire cu Covid, dar și din cauza răspândirii variantei Omicron, despre care Rafila spunea că a devenit dominantă.

Se modifică perioada de carantină. Tot ce trebuie să știi 

  • Persoanele vaccinate care sunt contacți direcți ai unor pacienți COVID vor sta în carantină 5 zile. 
  • Persoanele nevaccinate care sunt contacți direcți ai unor pacienți COVID vor sta în carantină  10 zile. Aceeași perioadă de carantină se aplică și persoanelor nevaccinate care intră în țară din zonele cu risc epidemiologic, fără să prezinte un test negativ COVID-19.
  • Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că măsura de reducere a perioadei se aplică și celor care au primit deja decizia de a intra în carantină.
  • Directorul INSP a anunțat că se modifică și perioada de izolare a persoanelor infectate cu COVID la 7 zile pentru vaccinați și 10 zile pentru nevaccinați.

Principalele puncte ale hotărârii CNSU:

  • Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile;
  • Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile;
  • Introducerea măsurii carantinei cu privire la contacții direcți ai persoanelor confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 cu duratele prevăzute la lit. a și b.
  • Introducerea excepției de la carantină pentru personalul navigant maritim român și personalul care lucrează pe platformele fixe și mobile de extracție petrol și gaze in zona exclusiva economică a României;

Ce se întâmplă cu persoanele care vin în România

Pentru UE, Spațiul Economic European sau Elveția, cei care vin din zona verde sau galbenă sunt scutiți de carantină dacă au schemă completă de vaccinare, au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau au un test PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte. Pentru cei din zona roșie, este valabil doar vaccinul sau trecerea prin boală.

De asemenea, sunt scutiți cei care au test negativ și stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.

Copiii sub 12 ani nu au niciun fel de restricții, iar cei cu vârste între 12 și 16 ani trebuie să aibă test PCR negativ.

De asemenea, măsura nu se aplică mai multor categorii de angajați.

Pentru cei care vin din afara UE: sunt scutiți de măsura cei care au schemă completă de vaccinare sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și care au un test PCR făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

Sursa foto: INQUAM MEDIA

Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă