12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSocialEducațieȘcolile, închise; afterschool-urile, nu

Școlile, închise; afterschool-urile, nu

În ciuda declarațiilor guvernanților din săptămânile precedente, școlile se închid de luni, după cum a anunțat președintele Klaus Iohannis. Afterschool-urile vor rămâne însă deschise, cu respectarea regulilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

Prima măsură recent luată de autorități în contextul creșterii alarmante a numărului infectărilor cu COVID-19 este închiderea unităților de învățământ preuniversitar pentru o perioadă de două săptămâni, începând de luni.

Afterschool-urile nu funcționează în baza Legii Educației Naționale 1/2011 și, prin urmare, nu vor fi închise asemeni școlilor.

Cel puțin pentru moment, până când nu va fi întreprinsă de către autorități o nouă măsură restrictivă, afterschool-urile rămân deschise, ca și pe timpul suspendării cursurilor din învățământul preuniversitar în anul școlar precedent, dar vor fi în continuare obligate să respecte regulile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Elevii din clasele mici aveau programată vacanță începând de luni.

Aceasta a fost însă prelungită de la o săptămână, la două și va fi introdusă și în calendarul claselor mai mari.

Cursurile se vor recupera, prin prelungirea anului școlar și reducerea vacanței de vară.

“Este evident că şcolile sunt puternic afectate şi prin elevii care sunt infectaţi (cu SARS-CoV-2), dar şi prin personalul, profesorii, învăţătorii care se îmbolnăvesc. În mod normal, începând de luni, deci, de săptămâna viitoare de luni, va fi vacanţă pentru cei mici. S-a decis astăzi (n.r. – miercuri) ca această vacanţă să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci şi pentru gimnaziu şi liceu pentru două săptămâni. Deci, începând de luni este vacanţă şcolară”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după şedinţa de lucru cu responsabilii guvernamentali privind gestionarea pandemiei de COVID-19.

Situația epidemiologică actuală din școli

Conform informațiilor centralizate de Ministerul Educației pe baza raportărilor din unitățile de învățământ preuniversitar, la data de 20 octombrie 2021, transmisă cotidianului național “România liberă”, se înregistra următoarea situație epidemiologică:

  • Preșcolari/elevi confirmați Covid-19: 16.168;
  • Angajați din învățământ confirmați Covid-19: 5.590 de persoane;
  • Unități cu activitatea față în față suspendată integral ca urmare a aplicării art. 3 alin. 2 din ordinul comun (solicitare a unității și aprobare ISJ/ISMB): 563;
  • Unități de învățământ integral în sistem online în urma aplicării art. 6 alin. 2 din ordinul comun (cel puțin 50% din nr. de clase suspendate): 123;
  • Unități de învățământ integral în sistem online în urma aplicării art. 6 alin. 9 din ordinul comun (ancheta DSP, hotărâre CJSU): 202;
  • Unități de învățământ cu activitatea față în față, dar care au cel puțin o clasă/grupă în sistem online: 3.958;
  • Număr de copii/elevi care studiază online-indiferent de cauză: 587.434 (aproximativ 20% din numărul total de elevi și preșcolari din sistemul de învățământ).
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă