4.2 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSocialUpdate! Protest în Piața Universității! Mii de persoane participă la Marşul pentru...

Update! Protest în Piața Universității! Mii de persoane participă la Marşul pentru Păduri

Acţiuni similare cu participare de nivelul a sute persoane au mai fost organizate duminică şi în alte oraşe din ţară cum ar fi Cluj-Napoca, Braşov, Bistriţa, Iaşi.

Știrea inițială

Câteva sute de persoane s-au adunat duminică seara în Piaţa Universităţii pentru a participa la Marşul pentru Păduri organizat de Greenpeace, Agent Green şi Declic, potrivit Agerpres.

Marşul este programat să se desfăşoare în intervalul orar 18:00 – 22:00, pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Kogălniceanu – Ministerul Apelor şi Pădurilor. Evenimentul are loc în mai multe oraşe din ţară dar şi din străinătate.

Participaţii afişează pancarte cu mesaje precum “Pădurea noastră nu e marfa voastră”, “Cine fuge de sumal taie lemnul ilegal”, “Codrule, codruţule, unde dispari, tu, drăguţule?”, “90.000 ha de păduri seculare, în pericol”, “Stop mafiei lemnului”, “Vrem SUMAL nu lemn ilegal”.

Potrivit organizatorilor, Marşul pentru Păduri este organizat în semn de protest atât faţă de faptul că din ce în ce mai mulţi pădurari devin victime ale hoţilor de lemn cât şi faţă de fenomenul tăierilor ilegale de lemn.

“Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Naţional arată că tăierile ilegale se întâmplă într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanţi dezgoliţi, alunecări de teren, avalanşe, inundaţii dezastruoase, zone deşertificate, pădurari ucişi în stil mafiot, comunităţi divizate şi expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România!”, arată organizatorii pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Reprezentanţii ONG-urilor de mediu consideră că ecologiştii şi silvicultorii ar trebui să solicite autorităţilor să ia măsuri eficiente care să ducă la stoparea ilegalităţilor din domeniul forestier.

Printre măsurile amintite aceştia amintesc modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România, monitorizarea prin satelit a pădurilor, registru electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din reţeaua rutieră, la gatere şi la depozite, precum şi automatizarea controlului silvic prin care se poate elimina o mare parte din mecanismele corupţiei şi poate destructura reţele infracţionale.

Cele mai citite

Gogoașa reconstrucției Ucrainei

Dialogurile din cadrul întâlnirilor lui Marcel Ciolacu, premierul României, cu cei trei miniștri ai executivului american, au avut o constantă: economia României este în...

Joe Biden vrea condamnarea fermă a violenţelor sexuale comise de teroriştii Hamas

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut marţi, la Boston, în cadrul unei întâlniri destinate să strângă fonduri pentru campania sa, "condamnarea fără ambiguitate şi...

România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți pentru un vot cunoscut deja

Dacă România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți ar fi riscat să obțină un vot pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă