15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSocialProiect. Femeile gravide vor primi ajutoare materiale dacă se prezintă la medic

Proiect. Femeile gravide vor primi ajutoare materiale dacă se prezintă la medic

Ajutorul material ar urma să cuprindă produse de îmbrăcăminte şi îngrijire pentru nou-născut.

“Motivaţia introducerii unei astfel de măsuri de prevenţie este legată de datele negative privind monitorizarea sarcinii reflectată de indicatori precum mortalitatea maternă, avorturi spontane, prematuritate, malformaţii congenitale şi mortalitatea infantilă. Mai precis, doar o gravidă se prezintă la consultaţiile prenatale în perioada sarcinii. Două din trei gravide nu se prezintă niciodată la medic, deşi sunt specialişti ce recomandă minim opt controale ginecologice”, se arată în expunerea de motive.

Conform argumentelor aduse de Ciuhodaru în expunerea de motive, o femeie din 2600 moare în timpul sarcinii, aceleaşi valori ca în România fiind raportate şi în Iran.

Ca o paralelă, media europeană este de un deces la 8900 de sarcini.

Deputatul PSD a indentificat şi sursele de finanţare pentru un asemenea proiect. “Fondurile pentru acordarea sprijinului material precum şi cheltuielile generate de transmiterea acestui sprijin se asigură de la bugetul de stat prin Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, ce va fi suplimentat cu sumele necesare”, se mai arată în expunerea de motive.

Deputatul PSD spune că sprijinul material se va acorda în funcţie de nivelul indicatorului social de referinţă. “Prezenta legislaţie are ca obiect de reglementare stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale prin condiţionarea acordării gratuite, pentru fiecare nou-născut viu, a unui sprijin material care constă în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire la nivelul indicatorului social de referinţă”, se arată în proiectul legislativ depus de Tudor Ciuhodaru.

Acest proiect a fost elaborat după modelul Finlandei, care a introdus acest sprijin material încă din 1938, pentru a combate mortalitatea infantile în familiile sărace, pentru ca în 1949 să îl generalizeze.

Proiectul legislastiv depus de Tudor Ciuhodaru are 44 de co-iniţiatori şi va fi dezbătut în Senat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...
Ultima oră
Pe aceeași temă