Foto: Mihai Diac

Poluarea scurtează viața în Europa. România e din nou pe "lista neagră"

Poluarea aerului scurtează viața a circa 400.000 de locuitori din Europa, inclusiv a celor din România, care este inclusă din nou pe "lista neagră".

Share

Mihai Diac 0 comentarii

23.11.2020 - 16:06

Poluarea aerului scurtează viața a circa 400.000 de locuitori din Europa, inclusiv a celor din România, care este inclusă din nou pe "lista neagră".

Această situație este prezentată într-un comunicat de presă difuzat, luni, de Comisia Europeană.

Astfel, în Europa, calitatea mai bună a aerului a dus la scăderea semnificativă a numărului de decese premature în ultimii zece ani. Cu toate acestea, cele mai recente date oficiale ale Agenției Europene de Mediu (AEM) arată că aproape toți europenii sunt încă afectați de poluarea aerului, care provoacă decesul prematur a circa 400 000 de persoane pe întreg continentul.

Raportul AEM intitulat Air quality in Europe — 2020 report („Calitatea aerului în Europa – raport 2020”) arată că valoarea limită a Uniunii Europene pentru particulele fine de materie (PM2.5) a fost depășită, în 2018, de șase state membre: Bulgaria, Croația, Cehia, Italia, Polonia și România.

Doar patru țări din Europa — Estonia, Finlanda, Islanda și Irlanda — au înregistrat concentrații mai mici ale particulelor fine de materie în raport cu valorile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care sunt mai stricte. Raportul AEM constată că se menține decalajul dintre limitele legale ale UE în ceea ce privește calitatea aeruluiși recomandările OMS, o problemă pe care Comisia Europeană intenționează să o rezolve prin revizuirea standardelor UE în cadrul planului de acțiune privind reducerea la zero a poluării.

Această analiză a AEM se bazează pe datele oficiale privind calitatea aerului obținute de la peste 4 000 de stații de monitorizare din întreaga Europă, în anul 2018.

Comentarii