Deși dezbaterile referitoare la mărirea pensiilor și a alocațiilor pentru copii sunt foarte încinse și, încă, nefinalizate, Parlamentul României a dezbătut și a aprobat, în paralel, mult mai prompt, Legea 174/2020, care modifică și completează Ordonanța de Urgență 217/2000 referitoare la coșul minim de consum lunar.
Surprinzător este faptul că, deși toți politicienii se declară preocupați de nivelul de trai al românilor – mai ales că se apropie alegerile – noua lege nu prevede obligativitatea corelării salariului minim cu valoarea coșului minim de consum, ci face doar o referire vagă la această corelație. Pentru că, dacă salariul minim este sub valoarea coșului minim, românul cu salariu minim este condamnat, legal, să moară de foame – sau este obligat să fure.
Legea 174/2020, publicată în Monitorul Oficial la data de 14 august, nu indică nici salariul minim din România, nici valoarea coșului minim de consum. Neindicarea acestor doi parametri a făcut, poate, ca nici parlamentarii, nici președintele Iohannis, care deja a promulgat-o, să nu observe marea problemă a acestui act normativ. Legea 174 spune că „valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent se stabilește anual de către Institutul Național de Statistică și se aprobă prin ordin al președintelui acestuia”. Ce-i drept, imediat după aceea, Legea 174 precizează: “Coșul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului minim brut pe țară garantat în plată și a politicii salariale”.
Cele mai recente date oficiale (nepreluate în textul Legii 174) indicau faptul că, la data de 1 ianuarie 2020, salariul minim brut în România era de 2230 de lei lunar – în creștere față de anul 2019, când a fost 2080 de lei. Iar la un salariu brut de 2230 de lei, un angajat primește „în mână”, din partea angajatorului, un salariu net de 1346 de lei lunar. Evident că aceste salarii n-au crescut în anul 2020, din cauza pandemiei și a crizei economice. Iar la discuțiile din Parlament, înaintea aprobării Legii 174, deputații au admis că salariul minim în România, pentru a plăti coșul de consum, ar trebui să depășească 2700 de lei net. Altfel spus, în acest moment, salariul minim net este jumătate din cel necesar pentru a acoperi coșul minim.
“Salariul brut va fi de 2230 lei lunar, adică 1346 net. O creştere de 83 lei în fiecare lună pentru cei care vor primi salariu minim. A fost mărit cel al angajaţilor fără studii superioare. Al celor cu studii superioare rămâne la fel, 2350. Ideal ar fi ca nici unii nici alţii să nu rămână, în timp, pe salariu minim (mai ales cei cu studii superioare) dar discuţia este mult mai complexă”
Violeta Alexandru,
Ministrul Muncii
„Acest coş minim pentru un trai decent presupune să avem un coş de peste 7.000 de lei în momentul de faţă. Este vorba de o familie cu doi copii, un salariu minim spre care trebuie să tindem pentru a ajunge la un stat social adevărat de peste 2.700 de lei”
Adrian Dohotaru,
Deputat independent
Va crește salariul minim măcar până la nivelul coșului minim?
Legea nu prevede o obligație a statului în acest sens, iar în actuala criză economică nici n-ar fi realist să se impună majorarea salariului minim.
Ce face o familie care câștigă sub valoarea coșului minim?
Singura variantă este să-și scadă cheltuielile sub cele pe care chiar statul le consideră decente – fie la hrană, fie la produse sanitare, fie la produse pentru educație sau învățământ.