Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Mureş: Cercetările despre fenomenul fumatului, derulate în premieră naţională

Rezultatele unei cercetări ştiinţifice, derulată în premieră naţională, în cadrul proiectului "Universitatea liberă de fumat", de către specialişti târgu-mureşeni, în colaborare cu experţi americani şi ungari, vor fi publicate într-o carte.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 21.05.2018 - 14:21

Proiectul a fost derulat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, în colaborare cu Universităţile Davidson College şi Wake Forest din Statele Unite ale Americii şi experţi din Ungaria.

Coordonatorul proiectului din cadrul UMF Târgu Mureş, prof. Ábrám Zoltán, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că studiile, realizate timp de 6 ani, vor fi cuprinse în lucrarea "Dezvoltarea capacităţii de cercetare în domeniul fumatului în România".

"Am elaborat şi o carte care cuprinde două părţi: partea ştiinţifică şi partea cronologică. Dacă noi am considerat că proiectul a fost un fel de model, considerăm că şi această carte este o carte de vizită a proiectului nostru, mai ales că proiectul a avut şi interes public şi în societate, fiindcă fumatul este o temă de interes", a arătat dr. Ábrám Zoltán.

În urma proiectului 'Universitatea liberă de fumat' s-a reuşit reducerea fumatului pasiv în rândul studenţilor şi cadrelor medicale, însă s-a constatat că prevalenţa fumatului în rândul corpului medical rămâne destul de ridicată, între 36 şi 50%.

Proiectul 'Universitatea liberă de fumat', un amplu proiect internaţional de cercetare a fenomenului fumatului în România, s-a derulat începând din data de 1 iulie 2012.

Începând cu anul 2015, la UMF Târgu Mureş a fost iniţiat un curs de tabacologie, la care, în anul universitar 2014-2015, au participat 51 de studenţi, în anul universitar 2015-2016 au participat 81 de studenţi, iar în anul universitar 2016-2017 au participat 135 de studenţi.

Comentarii