13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSocialMulți profesori și elevi au încheiat anul școlar fără banii de navetă

Mulți profesori și elevi au încheiat anul școlar fără banii de navetă

În cazul multor cadre didactice, primăriile invocă lipsa de fonduri, în timp ce, în cazul elevilor, birocrația face ca datele să ajungă incomplete la Minister.

Anul școlar s-a încheiat, dar mulți elevi și angajați din învățământ, care fac naveta, nu și-au primit banii pentru transport. În cazul angajaților navetiști din învățământ, banii de transport ar trebui decontați de primării, conform legislației în vigoare, fie pentru abonamente la mijloace de transport în comun, fie pentru combustibil. În cazul elevilor, banii pentru navetă vin de la Ministerul Educației Naționale (MEN), prin inspectoratele școlare.

Situația este, aparent, mai gravă în cazul cadrelor didactice. Unii angajați din învățământ nu au văzut niciun ban pentru transport, în anul școlar 2017-2018. De exemplu, în județul Caraș-Severin, profesorii navetiști de la Liceul Tehnologic din localitatea Moldova Nouă nu au primit decontul pentru nici o lună din anul școlar recent încheiat. Cadrele didactice s-au adresat primăriei, dar reprezentanții administrației locale le-au răspuns că nu vor mai putea primi banii pentru anul școlar 2017-2018, pentru că nu au completat, la timp, formularele. În ciuda plângerilor dascălilor, Primăria Moldova Nouă a răspuns că banii nu sunt prevăzuți în buget.

În mai multe localități din Județul Dâmbovița, mai ales din mediul rural, cum ar fi Teiș sau Goleasca, cadrele didactice au trebuit să se mulțumească, după o bună perioadă de timp, cu plata unor deconturi restante. Chiar și în municipiul Târgoviște, sunt întârzieri de câteva luni deconturile, dar situația este deja obișnuită la Colegiul “Ienăchiță Văcărescu” și la alte licee din reședința județului.

În județul Bacău sunt întârzieri cu banii de navetă atât la școli din reședința de județ, cât și la cele din alte localități, precum Sascut.

Și în județul Constanța, cadre didactice, din mai multe localități, nu au mai primit deconturile pentru navetă de luni bune.

 

Birocrația întârzie banii

 Elevi din mai multe județe, ca de exemplu Argeș, Arad, Constanța, Dâmbovița, Prahova Oradea sau Timiș, au încheiat anul școlar fără să primească toți banii pentru transport. Acestea cu toate că Ministerul Educației și, respectiv, inspectoratele școlare județene susțin că au livrat banii ceruți de unitățile de învățământ. Atât în Dâmbovița, cât și în Timiș, inspectorii școlari generali ne-au precizat că nu figurează, în datele contabile, întârzieri la plata deconturilor pentru transport.

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, cel mai probabil, vina revine, de această dată, școlilor, care ar fi trimis cu întârziere sau incomplet cererile de decont către inspectoratele școlare.

Conform calendarului MEN “privind centralizarea ;I decontarea abonamentelor ;I biletelor emise de operatorii de transport”, între 01 și 04 ale lunii, elevii depun abonamentele și biletele pentru luna precedentă, unitatea de învățământ trebuie să realizeze un tabel centralizat, pe care urmează să-l trimită inspectoratului școlar, în perioada 05-08, a fiecărei luni. Iar în zilele de 09-10 ale lunii, inspectoratele școlare trebuie să trimită un tabel centralizat al județului către Ministereul Educașiei, acesta din urmă realizând plata deconturilor.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă