18.4 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Ministerul Mediului, achiziție de aparatură nouă pentru monitorizarea a calității aerului

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice(SEAP) anunțul privind procedura de atribuire a contractului „Furnizare echipamente suplimentare de monitorizare a calității aerului necesare în vederea creșterii gradului de măsurare și de informare a publicului în timp real privind calitatea aerului înconjurător”.
Prin această achiziție, Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) va fi suplimentată după cum urmează:
– 30 de analizoare pentru monitorizarea automată a particulelor în suspensie, fracțiile PM10 și PM 2,5, pentru aglomerarea urbană București–Ilfov;
– 50 de senzori de monitorizare a calității aerului pentru aglomerarea urbană București-Ilfov;
– 4 autolaboratoare echipate cu aparatura necesară monitorizării calității aerului pentru aglomerările urbane București, Iași, Brașov, Bacău.
Totodată, prin acest contract se va finanța dezvoltarea unei aplicații pentru mobil, care are ca scop o mai bună informare a publicului cu privire la măsurătorile de calitate a aerului în timp real.
Valoarea totală a achiziției este de peste 11,7 milioane de lei, iar bugetul este asigurat din Fondul pentru Mediu.
„Calitatea aerului pe care îl respiră românii este un subiect la care ținem foarte mult. Pentru îmbunătățirea calității aerului derulăm constant proiecte, ceea ce demonstrează și această investiție care urmează să fie foarte curând pusă în practică. Românii au dreptul să fie corect informați despre calitatea aerului din localitățile lor. De exemplu, prin aplicația pentru mobil, care va fi dezvoltată cu această ocazie, ei vor afla mult mai multe informații, într-un timp mai scurt, despre aerul pe care îl respiră”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor Mircea Fechet.
„Cea mai mare parte din investiția în monitorizarea calității aerului va fi făcută în București. Capitala are deja un verdict al Curții Europene de Justiție pentru depășirile la concentrațiile de PM 10, dar și o procedură de infringement pentru depășirile concentrațiilor la NO2. Astfel, am decis ca numărul punctelor de măsurare a poluării din aerul Capitalei să crească de la 8, câte sunt în prezent, la 85. Această extindere va cuprinde și o rețea de 50 de senzori, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor devenind prima autoritate de Mediu din Europa care va deține o astfel de rețea”, a mai spus Mircea Fechet.
Reamintim că în prima săptămână a lunii decembrie au fost instalate trei noi analizoare care măsoară online concentrațiile de particule în suspensie PM10 în București. Echipamentele au fost instalate în 3 stații existente, respectiv B2 – Titan, B4 – Berceni si B5 – Drumul Taberei. Începând cu data de 14.12.2020, alte două stații au fost dotate cu analizoare pentru măsurarea și transmierea în timp real a concentrațiilor de PM10: B7 – Măgurele și B8 – Balotești.
Astfel, Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), care furnizează în timp real Comisiei Europene informații referitoare la calitatea aerului, are opt puncte în care există analizoare PM10, amplasate în aglomerarea București-Ilfov. Cele 5 noi puncte de măsurare se adaugă celor de la B6-Cercul Militar, B3-Mihai Bravu și B1-Lacul Morii, stații care deja măsurau în timp real concentrațiile de PM10.
De asemenea, la începutul anului următor, vor fi adăugate încă trei noi stații de monitorizare a calității aerului în Chiajna, Bragadiru și în Sectorul 1.
În scurt timp vor fi amplasate noi panouri de informare în timp real a populației, la Crângași și la Unirii iar la Bucur Obor a fost deja instalat un panou care funcționează perfect. Toate datele pe care aceste analizoare de ultimă generație le pun la dispoziția cetățenilor sunt publicate pe panourile informative și pe site-ul www.calitateaer.ro, care este portalul oficial al RNMCA și care furnizează în timp real Comisiei Europene informații legate de calitatea aerului, fiind de altfel, și singurul care respectă atât cerințele CE în ceea ce privește domeniile de concentrații pentru indicii de calitate a aerului, precum și codurile de culoare.

Ultima oră
Pe aceeași temă