Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

"Iosif Iser - gravor", expoziţie eveniment la Biblioteca Academiei Române

Expoziţia "Iosif Iser - gravor" este organizată de Biblioteca Academiei Române, prin Cabinetul de Stampe, în perioada 10-20 octombrie. Vernisajul va avea loc miercuri, la ora 13.30, în Sala "Theodor Pallady" din Calea Victoriei 125.

Share

Rl online 0 comentarii

09.10.2018 - 10:43

Expoziţia este cea de-a doua pe care Biblioteca Academiei Române o dedică marelui artist român în acest an, când se împlinesc 60 de ani de la moartea sa.

Dacă la sfârşitul lunii mai au fost expuse aproape 100 de lucrări din generoasa operă grafică a lui Iser (peste 700 de desene se află numai în colecţiile Bibliotecii Academiei Române), acum Cabinetul de Stampe oferă publicului întâlnirea cu Iosif Iser gravorul, o componentă mai puţin studiată de exegeţii săi şi căreia artistul însuşi nu-i consacră decât 10 ani, întrucât migala caracteristică lucrului în gravură nu era tocmai pe măsura firii sale tumultoase. A realizat însă aproape 60 de gravuri, într-un număr restrâns de teme, care se regăsesc şi în desenul şi în pictura sa: tătăroaice, ţărănci din Argeş, nuduri, odalisce şi balerine, spaniole, femei în interior, câteva portrete şi peisaje.

Cătălina Macovei, şefa Cabinetului de Stampe, informează că "Biblioteca Academiei Române deţine ciclul aproape complet al lucrărilor realizate de Iosif Iser, mai ales în tehnica point sèche-ului (gravură cu ac rece), de la stadiul de épreuve d’artiste la stadiile numerotate sau chiar la tiraje târzii, ceea ce scoate în evidenţă complexitatea acestui aspect din creaţia sa artistică şi ne determină să-l situăm, alături de alţi artişti români şi străini contemporani cu el în rândul gravorilor moderni care merită să fie studiaţi şi să îmbogăţească patrimoniului colecţiilor de prestigiu".

Biblioteca Academiei Române oferă specialiştilor şi publicului iubitor de artă o expoziţie eveniment, în care vor fi prezente 74 de garvuri, alături de opera artistului român fiind expuse câteva lucrări aparţinând prietenilor săi francezi pe care i-a frecevantat în perioada sa pariziană la Academia Liberă a lui Othon Friesz: André Derain, D. E. Galanis, Jules Pascin.

Expoziţia va putea fi vizitată de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.00.

Comentarii

loading...