„Există această dificultate de refacere a seriilor de date cel puţin raportat la teritoriul actual. La nivel de populaţie există această nevoie de punere la un loc a seriilor de date şi sper că în volumul pe care îl vom publica să avem cuprinse toate seriile de date din ultimii 100 de ani, raportate atât la teritoriul care exista odată, cât şi la teritoriul actual. Mai există o serie de date publicată într-un anuar în anul 1947, serie de date pe populaţie, număr de născuţi şi decese. Toate aceste serii de date vor fi incluse în acest volum omagial pe care sper să-l publicăm până la sfârşitul acestui an. Pare o operaţiune simplă, dar nu este aşa. Toate datele trebuie compatibilizate prin metode ştiinţifice. Orice dată statistică publicată în mod oficial este o statistică oficială, nu una dată de către un cercetător anume”, a spus Andrei.
Pe de altă parte, preşedintele INS a menţionat că, începând din 23 mai 2018, va fi disponibilă o pagină de internet care va cuprinde personalităţile care au contribuit la dezvoltarea statisticii în România în ultimii peste 100 de ani, printre care se află Dimitrie Gusti, Sabin Manuilă, Anton Golopenţia, George Retegan, Mircea Biji, Ion Marinescu, Vladimir Trebici, Ioan Nichita, Radu Halus.
Institutul Naţional de Statistică (INS) organizează, miercuri, la sediul din Bucureşti, dezbaterea cu tema „Evoluţii demografice în contextul dezvoltării economico-sociale a României’.