11.3 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSocialÎn România aproape jumătate din populație trăia în locuințe supraaglomerate

În România aproape jumătate din populație trăia în locuințe supraaglomerate

România are aproape jumătate din populație în locuințe supraaglomerate, conform unui raport dat joi de Oficiul European pentru Statistică.

Aproximativ 17,5% din populaţia Uniunii Europene(UE) locuia, în 2020, în locuinţe supraaglomerate, ceea ce înseamnă că nu erau suficiente camere pentru numărul persoanelor din gospodărie, vârstele şi situaţia lor familială, iar în Romania aproape jumătate din populaţie (45,1%) locuia în locuinţe supraaglomerate, cel mai ridicat nivel din blocul comunitar, arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Alte ţări cu rate ridicate de supraaglomerare sunt Letonia (42,5%), Bulgaria (39,5%), Polonia (36,9%) şi Croaţia (36,2%).

La polul opus, cele mai scăzute rate de supraaglomerare erau în Cipru (2,5%), Irlanda (3,2%), Malta (4,2%) şi Ţările de Jos (4,8%), potrivit agerpres.ro.

România are o rată mare din populație în locuințe supraaglomerate și datorită costurilor mari cu acestea

Pentru multe gospodării, cele mai mari cheltuieli lunare sunt legate de costurile cu locuinţa.

Accesibilitatea locuinţelor poate fi analizată prin rata de supraîncărcare a costurilor cu locuinţa, care arată ponderea populaţiei care locuia în gospodării unde se alocau pentru locuinţă peste 40% din venitul disponibil.

În 2020, rata de supraîncărcare a costurilor cu locuinţa era de 7,8% în UE, cu diferenţe mari între statele membre. Rate de sub 5% erau în 13 state membre, cele mai scăzute fiind în Cipru (1,9%), Lituania (2,7%), Malta (2,8%) şi Slovacia (3,2%). La polul opus, rate de peste 10% erau în Danemarca (14,1%) şi Bulgaria (14,4%), cea mai ridicată fiind în Grecia (33,3%).

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...
Ultima oră
Pe aceeași temă