Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Iași: Proteste de amploare la un spital. Angajații amenință cu grevă generală

Angajaţii Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi protestează din nou, marţi, nemulţumiţi că sporurile le-au fost reduse. Şeful CJ Iaşi, instituţie în subordinea căreia se află spitalul, spune că un medic câştigă 14.000 de lei pe lună la unitatea respectivă.

Share

Rl online 0 comentarii

10.04.2018 - 11:50

Aproximativ 100 de angajaţi ai Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi au ieşit, marţi, din nou la protest, în faţa unităţii medicale, după ce au constatat că le-au fost diminuate în mod considerabil veniturile, în urma schimbării Legii salarizării.

”Am ieşit să protestăm din nou şi o vom face şi în zilele următoare, până când ni se vor soluţiona problemele. Nu este normal să te trezeşti fără 1.370 de lei din venituri. Guvernanţii au spus că au majorat salariile, dar au «uitat» să spună că au diminuat veniturile, prin tăierea sporurilor de care beneficiam până acum. Nu este o situaţie normală. Joi sau vineri vom picheta Prefectura Iaşi, iar dacă nu vom găsi înţelegere, vom intra în curând în grevă generală“, a declarat, pentru Mediafax, liderul unității medicale ieșene, Victorela Vieru.

Potrivit acesteia, liderii Sindicatului Sanitas au programat o discuţie cu şeful Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, instituţie în subordinea căreia se află spitalul.

Pe de altă parte, şeful CJ Iaşi spune că va încerca să găsească o soluţie în zilele următoare.

”La Pneumo este o situaţie aparte, e adevărat, pentru că unii angajaţi de acolo aveau sporuri ce depăşeau 100% din salariu. Ne vom întâlni la finalul săptămânii, probabil vineri, pentru a găsi o soluţie împreună. Legea a fost modificată de Guvern, iar Ministerul Sănătăţii este ordonatorul principal de credite. Totodată, sunt şi angajaţi cărora le-au crescut salariile, dar care nu ies să spună acest lucru“, a declarat, pentru Mediafax, Maricel Popa.

Acesta a adăugat că, dacă ar fi să crească bugetul Spitalului de Pneumoftiziologie, ar trebui să ia bani din bugetul altei unităţi medicale din Iaşi, ceea ce ar genera probleme similare.

”Am comparat venitul unui medic în aprilie 2017 cu venitul aceluiaşi medic în aprilie 2018. De la 7.000 de lei, salariul a ajuns la 14.000 de lei. Ca să iei în România un salariu de aproape 4.000 de euro, eu zic că nu e de aici, de acolo. Adică e un salariu bun. Din ce am văzut eu, unii făceau gărzi doar sâmbătă şi duminica, tocmai pentru a avea venituri mai mari. Sigur, acum, la Pneumo protestează asistenţii medicali, infirmierii şi brancardierii, dar măsura de creştere a lefurilor medicilor a fost decisă la nivel macro, la nivel naţional, tocmai pentru a stopa exodul lor în străinătate“, a subliniat şeful CJ Iaşi.

Acesta a afirmat că, în 2017, CJ Iaşi a investit în total peste 20 de milioane de euro în unităţile medicale din judeţ, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum şi că instituţia a rezolvat multe dintre problemele administrative pe care Spitalul de Pneumoftiziologie le avea.

”Noi am dat peste 20 de milioane de euro pentru aparatură, plata utilităţilor şi modernizarea unităţilor medicale în cursul anului 2017. La Pneumo am plătit utilităţile, am investit, dar sunt anumite lucruri care nu ţin de noi. Vom vedea ce soluţii putem găsi“, a încheiat Maricel Popa.

Angajaţii Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi au protestat şi vineri.

Comentarii