22.9 C
București
vineri, 13 septembrie 2024
AcasăSocialEducațieHarababură cu gradul didactic I

Harababură cu gradul didactic I

Tot mai multe cadre didactice câștigă în instanță anularea ordinului ministrului Educației ce le-a anulat echivalarea doctoratului cu gradul didactic I, dar șefii Învățământului nu iau măsuri pentru a rezolva definitiv situația.

Ordinul Ministrului Educației nr. 3.993 din iunie 2021 a anulat echivalările doctoratului cu gradul didactic I pentru angajații din sistemul de învățământ preuniversitar.

Ordinul aplică prevederile Legii 153 din 2017 nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și în cazul cadrelor didactice care au obținut echivalarea înainte de data de 01.07.2017.

Prin retragerea gradului didactic I, unui profesor îi este diminuat și salariul.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat, pentru cotidianul național “România liberă” că ordinul aplică decizia nr. 52 din 2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Multe cadre didactice care au contestat ordinul în instanța de judecată au obținut însă deja anularea acestuia, iar statul va trebui să le plătească banii ce nu le-au mai fost acordați.

Sarabandă de procese pentru minister

“Ordinul clarifică drepturile salariale. Înlătură inechitățile de salarizare diferită pentru funcții similare”, ne-a explicat ministrul Educației.

Sindicaliștii din învățământ susțin că au avertizat Ministerul Educației că se va confrunta cu o serie de procese.

“Noi le-am spus acest lucru. Nu i se poate cere unui cadru didactic să renunțe la un drept ce i-a fost acordat prin ordin de ministru”, a declarat, pentru “România liberă”, președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, Marius Nistor.

Acesta spune că salariații din învățământ cărora li s-au anulat drepturi bănești prin Ordinul 3.993 și le pot redobândi doar prin acțiuni individuale în instanță.

“Din păcate, acțiunile în instanță sunt singura posibilitate pentru redobândirea acestor drepturi. Așa este la noi în țară. Cu toate că toate deciziile instanțelor merg în aceeași direcție, durează foarte mult până când se ajunge la o decizie generală”, ne-a mai explicat Nistor.

Liderul sindical spune că nu se pune problema ca angajații din învățământ să fie obligați să returneze banii încasați în trecut.

Argumentul Ministrului Educației pentru Ordinul 3.993 rămâne decizia Instanței Supreme.

“Înalta Curte spune că prevederile articolului 14 alineatul 3 din Legea 153/2017 se aplică și cadrelor didactice care au obținut gradul didactic 1 prin echivalare, anterior datei de 1 iulie 2017, în sensul că după intrarea în vigoare a acestei legi, acestea nu mai pot primi indemnizația pentru titlul științific de doctor, chiar dacă anterior au încasat drepturi bănești în considerarea titlului respectiv. Noi în ordin nu facem altceva decât să punem în aplicare ceea ce Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit”, ne-a mai declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Piloții ucraineni încep antrenamentele pe F-16 în România

Ministrul Apărării din Ucraina, Rustem Umerov, a anunțat joi că piloții ucraineni au început antrenamentele pentru avioanele F-16 în România și că se pregătește...

Ce știm despre Mircea Geoană, candidat pentru a doua oară la președinția României

Mircea Geoană, candidat pentru a doua oară la președinția României nu scapă de controversele privind sprijinul acordat unor candidați din PSD. Mircea Geoană a...

Cu 7,8 milioane de jucători și 200 de studiouri, România se află în topul european al industriei de jocuri video

Industria de gaming și eSports din România a cunoscut o expansiune semnificativă în ultimii ani, cu un număr tot mai mare de pasionați. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă