5.6 C
București
joi, 2 decembrie 2021
AcasăSocialEducațieHarababură cu gradul didactic I

Harababură cu gradul didactic I

Tot mai multe cadre didactice câștigă în instanță anularea ordinului ministrului Educației ce le-a anulat echivalarea doctoratului cu gradul didactic I, dar șefii Învățământului nu iau măsuri pentru a rezolva definitiv situația.

Ordinul Ministrului Educației nr. 3.993 din iunie 2021 a anulat echivalările doctoratului cu gradul didactic I pentru angajații din sistemul de învățământ preuniversitar.

Ordinul aplică prevederile Legii 153 din 2017 nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și în cazul cadrelor didactice care au obținut echivalarea înainte de data de 01.07.2017.

Prin retragerea gradului didactic I, unui profesor îi este diminuat și salariul.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat, pentru cotidianul național “România liberă” că ordinul aplică decizia nr. 52 din 2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Multe cadre didactice care au contestat ordinul în instanța de judecată au obținut însă deja anularea acestuia, iar statul va trebui să le plătească banii ce nu le-au mai fost acordați.

Sarabandă de procese pentru minister

“Ordinul clarifică drepturile salariale. Înlătură inechitățile de salarizare diferită pentru funcții similare”, ne-a explicat ministrul Educației.

Sindicaliștii din învățământ susțin că au avertizat Ministerul Educației că se va confrunta cu o serie de procese.

“Noi le-am spus acest lucru. Nu i se poate cere unui cadru didactic să renunțe la un drept ce i-a fost acordat prin ordin de ministru”, a declarat, pentru “România liberă”, președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, Marius Nistor.

Acesta spune că salariații din învățământ cărora li s-au anulat drepturi bănești prin Ordinul 3.993 și le pot redobândi doar prin acțiuni individuale în instanță.

“Din păcate, acțiunile în instanță sunt singura posibilitate pentru redobândirea acestor drepturi. Așa este la noi în țară. Cu toate că toate deciziile instanțelor merg în aceeași direcție, durează foarte mult până când se ajunge la o decizie generală”, ne-a mai explicat Nistor.

Liderul sindical spune că nu se pune problema ca angajații din învățământ să fie obligați să returneze banii încasați în trecut.

Argumentul Ministrului Educației pentru Ordinul 3.993 rămâne decizia Instanței Supreme.

“Înalta Curte spune că prevederile articolului 14 alineatul 3 din Legea 153/2017 se aplică și cadrelor didactice care au obținut gradul didactic 1 prin echivalare, anterior datei de 1 iulie 2017, în sensul că după intrarea în vigoare a acestei legi, acestea nu mai pot primi indemnizația pentru titlul științific de doctor, chiar dacă anterior au încasat drepturi bănești în considerarea titlului respectiv. Noi în ordin nu facem altceva decât să punem în aplicare ceea ce Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit”, ne-a mai declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu-Mihail Mușoiu scrie în presa centrală din anul 2008. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar, a absolvit FJSC și deține un master în Științele Comunicării.
Cele mai citite

Comisia Europeană ne-a transferat cei 1,8 miliarde de euro din PNRR

Comisia Europeană a transferat astăzi, 2 decembrie, României 1,8 miliarde EUR sub formă de prefinanțare, echivalentul a 13 % din totalul de granturi alocate...

Germania anunță carantină pentru nevaccinați

Germania anunță carantină pentru nevaccinați, în timp ce liderii politici ai țării continuă să susțină imunizarea obligatorie pentru a opri răspândirea Covid-19, transmite CNN. Potrivit...

Ciolacu refuză vaccinarea obligatorie

Ciolacu refuză vaccinarea obligatorie împotriva Covid și nu va susține o asemenea obligație în România. Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă