15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSocialFrig extrem în România, animalele depind de ajutorul și de protecția omului

Frig extrem în România, animalele depind de ajutorul și de protecția omului

Pe străzile Bucureștiului trăiesc nenumărați câini și pisici fără stăpân. Multe dintre aceste animale au fost abandonate de proprietarii lor, iar majoritatea sunt bolnave sau subnutrite. În plus, câinii și pisicile fără adăpost sunt expuse în permanență pericolelor de pe străzi. Animalele necastrate contribuie la multiplicarea acestei suferințe prin reproducere. Din cauza temperaturilor sub zero grade, situația se înrăutățește dramatic – dacă prietenii noștri cu lăbuțe/necuvântători nu găsesc suficientă hrană sau un adăpost cald, moartea lor prin înfometare sau îngheț este iminentă. Pentru a îmbunătăți viața câinilor și pisicilor fără adăpost, organizația pentru drepturile animalelor PETA îi roagă pe cetățeni să se implice activ.

“În lunile de iarnă, câinii și pisicile fără adăpost au mare nevoie de ajutor, însă multe dintre aceste animale sunt încă ignorate de către oameni”, spune Jana Hoger.

“Toate ființele vii merită îngrijire, protecție și respect, inclusiv animalele care trăiesc pe străzi. Chiar și acțiuni mărunte pot îmbunătăți considerabil situația acestor prieteni necuvântători și le pot asigura supraviețuirea.”

Sugestii oferite de PETA:

  • Adăpost împotriva intemperiilor: un adăpost care să le ofere protecție este important pentru animalele fără stăpân pe tot parcursul anului – dar iarna poate fi vital. O căsuță din lemn nu trebuie să fie neapărat costisitoare; o puteți construi chiar dumneavoastră din câteva scânduri. Căptușită cu paie sau pături, aceasta va oferi adăpost și căldură. De asemenea, persoanele care au o magazie pot să lase ușile deschise, pentru a le oferi animalelor fără adăpost un loc cald și sigur în care să se odihnească.
  • Hrană și apă: De obicei, câinii și pisicile de pe stradă nu găsesc suficientă hrană sau apă potabilă. Pentru ele este un mare sprijin dacă oamenii le oferă hrană adecvată și apă. În special iarna, apa trebuie schimbată și verificată în mod regulat, deoarece îngheață rapid la temperaturi scăzute.
  • Ajutor medical: Din cauza condițiilor de viață precare, mulți prieteni necuvântători de pe stradă suferă de infestări cu paraziți, care sunt, în general, ușor de tratat. Infestarea poate fi recunoscută după mâncărimi și porțiuni fără blană. Medicamente împotriva puricilor, căpușelor și acarienilor pot fi găsite în cabinetele veterinare și în multe farmacii. Ar fi bine ca acestea să fie administrate la intervale regulate – chiar și preventiv. Dar atenție: preparatele spot-on nu trebuie aplicate pe răni deschise. Dacă un animal are leziuni, iubitorii de animale ar trebui, în cel mai bun caz, să îl ducă la un cabinet veterinar.
  • Sterilizare: Câinii și pisicile nesterilizate contribuie la înmulțirea suferinței animalelor de pe străzi prin reproducere nedorită. De aceea, sterilizarea este una dintre modalitățile esențiale de reducere permanentă a numărului de câini și pisici fără adăpost. Multe asociații și organizații de protecție a animalelor, cum este și PETA cu campania sa “PETA HELPS ROMANIA”, și-au propus să pună capăt suferinței așa-numitelor animale de stradă. Prin campanii de castrare la nivel național, animalele sunt împiedicate să mai procreeze și li se oferă îngrijiri medicale. În acest fel, se nasc mai puțini pui pentru care nimeni nu se simte responsabil. Oricine se poate informa ce campanii de castrare gratuită există în regiunea sa și poate duce animalele din propria familie, dar și animalele fără adăpost din cartier.
  • Vaccinare împotriva bolilor: Multe boli, cum este parvoviruza sau enterita infecțioasă a pisiclor, pot fi prevenite prin vaccinare. Odată ce animalele au primit un prim vaccin, acesta le protejează de obicei o perioadă de până la doi ani. Pentru a asigura o protecție de durată, vaccinarea trebuie repetată după o anumită perioadă de timp, care diferă în funcție de vaccin. În acest caz, solicitați sfatul unui medic veterinar și urmați o schemă de vaccinare.
  • Informare și comunicare: Este important ca oamenii informați să îi educe și pe ceilalți cu privire la nevoile câinilor și pisicilor fără stăpân. De asemenea, e important să vorbim cu copiii despre măsurile adecvate de ajutorare a animalelor de pe stradă, fiindcă ei pot contribui pe termen mediu la schimbarea modului în care sunt tratate animalele.

Câinii și pisicile nesterilizate se înmulțesc rapid. De exemplu, un câine poate produce 67.000 de urmași în 6 ani, iar o pisică poate naște până la 370.092 de urmași în 7 ani.

Organizația militează împotriva discriminări animalelor care sunt devalorizate din cauza apartenenței lor la o specie.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă