2.3 C
București
sâmbătă, 4 februarie 2023
AcasăSocialEvenimentGuvernul modifică restricțiile pentru românii nevaccinați

Guvernul modifică restricțiile pentru românii nevaccinați

Guvernul modifică restricțiile pentru românii nevaccinați, potrivit ultimei decizii care a fost publicată în Monitorul Oficial. Decizia a fost publicată luni seară.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență, condus de premierul interimar Florin Cîțu, a modificat măsurile împotriva pandemiei. Modificările afectează mai ales persoanele care nu sunt imunizate anti – Covid.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a emis, ieri, Hotărârea 94 / 2021. Ea este menită să completeze regulile de combatere a pandemiei. CNSU și Guvernul sunt conduse de Florin Cîțu, în calitate de premier interimar. Din acest motiv, comunicarea dintre cele două instituții, CNSU și Guvern, ar trebui să fie perfectă.

Hotărârea 94 / 2021 vine să reglementeze accesul în incintele magazinelor de produse nealimentare. Produsele alimentare sunt produse esențiale, deci la ele trebuie să aibă acces orice persoană, fie că este sau nu vaccinată anti – Covid.

Guvernul modifică restricțiile pentru românii nevaccinați

Dar pentru produse nealimentare, CNSU a stabilit că accesul persoanelor nevaccinate trebuie restricționat.

Astfel, în magazinele care vând produse nealimentare au acces, începând de marți, 26 octombrie 2021, doar persoane care sunt vaccinate anti – Covid sau care fac dovada “trecerii prin boală” în ultimele 180 de zile.

Fac excepție de la această regulă farmaciile dispuse în afara centrelor şi a parcurilor comerciale precum şi stațiile de benzină. În farmacii și în benzinării poate intra orice persoană, vaccinată sau nevaccinată.

CNSU a mai decis exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele şi parcurile comerciale a anumitor persoane care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile. Aceste excepții se aplică pentru persoanele care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcţionează în centrele comerciale. Vizitatorii trebuie însă să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR al unui test antigen rapid şi să facă dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ,  în format fizic sau electronic.

Mai au acces în centrele comerciale acele persoane nevaccinate care se deplasează la centrele de vaccinare ca să fie vaccinate anti – Covid.

România este în continuare în stare de alertă. Țara a intrat în valul al patrulea al pandemiei acum două luni. Cel mai recent, CNSU a adoptat Hotărârea 80 / 2021. Această Hotărâre a prelungit starea de alertă pe teritoriul naţional, timp de 30 de zile. Hotărârea 80 se aplică începând cu data de 10 octombrie 2021.

Noaptea putem ieși pe străzi doar cu certificat verde

Guvernul a înăsprit însă regulile pe timpul acestei stări de alertă, începând de luni, 25 octombrie. Au fost decise măsuri suplimentare de combatere a pandemiei. Se interzice, începând de luni, pentru următoarele 30 de zile, organizarea de evenimente private. Devine obligatorie masca de protecţie în spațiul public, iar pentru a participa la o serie de activităţi este necesar certificatul de vaccinare sau de “trecere prin boală”.

Pe timpul nopții, între orele 22 – 5, pe întreg teritoriul României este  interzisă circulaţia. Fac excepţie persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală, cu condiția să prezinte organelor de control certificatul verde care dovedește această situație.

Alte excepții sunt pentru deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă și locul de muncă, deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente, precum și deplasările în afara localităţii ale persoanelor în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei. Interdicția se suspendă pentru călătorii efectuate cu avionul, trenul, autocarul sau alte mijloace de transport de persoane.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Thailanda conduce România în Cupa Davis

Thailanda conduce România cu scorul de 2-1, la Nonthaburi, în primul tur al play-off-ului Grupei Mondiale I a Cupei Davis, după ce perechea Marius...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 346: SUA vor folosi fondurile confiscate de la un oligarh rus, pentru a ajuta Kievul

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a anunţat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina."Anunţ astăzi că am...

Thailanda conduce România în Cupa Davis

Thailanda conduce România cu scorul de 2-1, la Nonthaburi, în primul tur al play-off-ului Grupei Mondiale I a Cupei Davis, după ce perechea Marius...
Ultima oră
Pe aceeași temă