13 C
București
duminică, 17 octombrie 2021

Procurorii au blocat peste 155 milioane euro în 2021 în proceduri penale

155 milioane euro erau blocați în proceduri judiciare penale la 30 iunie 2021 în contul unic ANABI (Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate).

Mai mult, peste 6 milioane euro reprezintă suma totală confiscată sau rezultată din valorificarea bunurilor confiscate în 2020, arată ONV LAW.

O nouă ordonanţă de urgenţă (OUG) adoptată săptămâna aceasta permite poliţiei şi procurorilor accesul direct la informaţii despre conturi bancare şi tranzacţii.

Până acum aceste date puteau fi obținute doar de la ANAF.

Prin noua ordonanță, autoritățile nu vor avea acces la sumele aflate în conturile bancare, ci doar la locul (banca) unde acestea sunt deschise și dacă acestea sunt sau nu active.

Astfel, autoritățile le pot indisponibiliza (bloca) încă din stadiul de anchetă.

Adoptarea OUG va asigura o mai buna protecție și un grad mai bun de recuperarare a sumelor de bani de către cei prejudiciați.

În plus, în cazul ANABI, instituția are acces direct pentru dosarele cu solicitare externă, crescând astfel șansele de a primi informații de aceeași valoare din alte țări.

Conform datelor DNA, în lunile iunie și iulie 2021, în dosarele anticorupție instrumentate de instituție au fost condamnați 53 de inculpați, pentru infracțiuni de luare și dare de mită, trafic de influență, fraudarea fondurilor europene, evaziune fiscală. 

Printre cei condamnați definitiv se află un deputat, un trezorier partid, un director și manager de spital, doi directori Poșta Română, un șef Direcție agricolă, un rector universitar, un avocat.

Ultima oră
Pe aceeași temă