18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSocialEvenimentO dronă a Rusiei a căzut în județul Tulcea. Avioane de luptă...

O dronă a Rusiei a căzut în județul Tulcea. Avioane de luptă române și germane erau pregătite s-o doboare

O dronă a Rusiei, care fusese lansată probabil pentru a lovi un port ucrainean de pe brațul Chilia, a căzut în România, în zona Grindu (județul Tulcea).

Incidentul s-a produs în noaptea de 13 spre 14 decembrie 2023 și a fost confirmat de Ministerul Apărării Naționale (MApN) printr-un comunicat transmis în ziua de 14 decembrie.

“Ministerul Apărării Naționale a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând totodată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județele Tulcea și Galați care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații. IGSU a emis un mesaj RO-Alert la ora 22.45, iar starea alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.00. (…) Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat, în cursul acestei situații,  o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat la înălțime mică pe un traseu către zona Grindu, din județul Tulcea”, a anunțat MApN.

Drept urmare, avioane F-16 ale României, de la Baza Aeriană 86 Fetești, și avioane Eurofighter Typhoon ale Germaniei, de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, au decolat pentru a executa misiuni de supraveghere a spațiului aerian al României, precizează MApN.

“În baza informațiilor din teren privind un posibil impact pe teritoriul României, echipe mixte MApN / MAI s-au deplasat în cursul nopții în zonă și au raportat, în această dimineață, că a fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu. Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor”, informează MApN.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la București, pentru a-i cere explicații cu privire la aeronava fără pilot care a căzut pe teritoriul României.

Incidentul din noaptea de de 13 spre 14 decembrie 2023 ar fi a cincea situație confirmată în care o dronă provenită din războiul din Ucraina cade pe teritoriul României. Cel mai recent caz similar se înregistrase în octombrie 2023, în apropierea localității Plauru.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...

Iohannis merge la zona demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord

Președintele României, Klaus Iohannis, efectuează o vizită în Coreea de Sud, iar în prima zi a vizitei va ajunge și la zona demilitarizată aflată...
Ultima oră
Pe aceeași temă