Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu, fost șef al Poliției Române, a declarat, duminică dimineață, că se face o evaluare asupra modului cum au acționat forțele MAI la exploziile din Crevedia.
Exploziile s-au produs în seara de sâmbătă, 26 august 2023. Prima explozie s-ar fi produs în momentul în care angajați ai depozitului GPL ar fi mutat GPL dintr-o cisternă în alta.
În dezastrul de la Crevedia s-au înregistrat 58 de victime, dintre care 39 sunt pompieri angajați ai MAI. De asemenea au fost răniți polițiști și jandarmi. Intervenția forțelor MAI a început după ce s-a produs prima explozie. Angajații MAI au fost răniți nu la prima explozie, ci la următoarele. Din acest motiv, apare suspect de mare numărul angajaților MAI care au fost răniți, întrucât angajații MAI, mai ales pompierii, ar trebui să aibă proceduri clare de intervenție în caz de explozie sau incendiu.
Doi dintre pompierii răniți, aflați în stare gravă, au fost transferați, duminică dimineață, la un spital din Belgia.
Chestorul general Despescu, secretar de stat, a precizat că intervenția la Crevedia a fost coordonată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), fără a indica numele vreunei persoane. Se știe însă că IGSU este o structură a MAI. IGSU este coordonat de Departamentul pentru Situații de Urgență, pe care-l conduce secretarul de stat Raed Arafat. „Am evitat ca oamenii să fie foarte aproape de cisternă”, a susținut secretarul de stat Arafat.
La nivelul MAI s-a constituit o celulă de criză. În paralel, Parchetul General a deschis o anchetă.
Informații neoficiale susțin că stația GPL de la Crevedia n-ar mai fi avut autorizație de funcționare, din partea ISU, încă din anul 2020. Totuși, uneori, la această stație încă se încărcau butelii cu GPL. Secretarul de stat Despescu a fost întrebat de jurnaliști cum de nu știau polițiștii din Crevedia că această stație continuă să funcționeze, chiar fără autorizație. Oficialul MAI a precizat că și acest lucru este investigat.
„La data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița s-au produs mai multe explozii la o stație GPL, eveniment soldat cu 58 de victime, după cum urmează:
❗️8 victime după prima explozie, dintre care 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) și 7 persoane rănite ( 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni);
❗️50 de victime, după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme.
Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi).
La momentul raportării (ora 2:00), 54 persoane sunt internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.
Odată cu activarea Planului Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la fața locului au fost angrenate următoarele forțe de intervenție :
❗ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate.
❗️ISU BIF – 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare.
❗ISU PH – 3 autospeciale de stingere.
❗️1 elicopter SMURD
❗️9 echipaje SAJ Dâmbovița
❗️IGPR – 29 de polițiști;
❗️IGJR – 30 de jandarmi”, a anunțat un comunicat al MAI.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!