8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSocialEvenimentAm riscat viața piloților zburând cu aceste avioane, recunoaște ministrul Apărării

Am riscat viața piloților zburând cu aceste avioane, recunoaște ministrul Apărării

“Noi am riscat viața piloților noștri, a tinerilor noștri, zburând cu aceste avioane. Aceste avioane nu sunt potrivite pentru misiunile actuale. Asta este situația”, recunoaște ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.

Ministrul a făcut această declarație joi, prin telefon, la postul Digi 24.

Declarația ministrului se referă la catastrofa aviatică produsă în România în seara zilei de miercuri, 2 martie. În jurul orei 21, în județul Constanța s-a prăbușit un avion MiG 21 LanceR. La mai puțin de o oră după aceea, în aceeași zonă s-a prăbușit și un elicopter IAR 330 Puma.

Aparatul LanceR aparținea Bazei Aeriene 86 de la Fetești. El decolase de pe aerodromul Kogălniceanu, împreună cu o altă aeronavă similară, pentru a efectua o misiune de patrulare. După ce avionul a dispărut de pe radar, elicopterul Puma fusese trimis pentru a căuta epava avionului și a-l salva pe pilot.

Bilanțul celor două accidente este de opt morți, toți fiind militari în Ministerul Apărării Naționale (MApN). Unul dintre decedați era ofițerul care pilota avionul MiG 21 Lancer. El provenea din Forțele Aeriene.

Ceilalți șapte decedați sunt militarii care se aflau în elicopter. Cinci dintre ei făceau parte din echipajul elicopterului – de asemenea din Forțele Aeriene. Ceilalți doi din elicopter erau militari în Forțele Navale și aveau calificare de salvatori. Ei fuseseră îmbarcați în elicopter special pentru a participa la operațiunea de recuperare a pilotului avionului MiG, în cazul în care s-ar fi constatat că avionul a căzut în Marea Neagră sau în Dunăre.

Avionul a avut o problemă tehnică iar elicopterul ar fi fost doborât de furtună

Primele indicii despre cele două accidente aviatice spun că avionul MiG 21 LanceR s-a prăbușit în urma unei probleme tehnice. La rândul lui, elicopterul Puma s-ar fi prăbușit din cauza vremii nefavorabile. Este posibil ca elicopterul să fi fost afectat de givraj. Înainte să dispară de pe radar, elicopterul raportase că vremea este foarte dură.

“Elicopterele Puma sunt elicoptere ușoare, nu sunt potrivite pentru condiții foarte grele de vreme, de viscol”, a recunoscut, joi, ministrul Apărării.

Ministrul Vasile Dîncu respinge speculațiile conform cărora prăbușirea celor două aeronave militare ale României ar avea vreo legătură cu războiul din Ucraina. “Este absolut exclus”, a precizat ministrul Apărării.

Până la finalizarea anchetei, aeronavele MiG 21 LanceR și IAR 330 Puma sunt oprite de la zbor

Conform procedurii standard în caz de accident aviatic, în acest moment se derulează o anchetă la care participă specialiști în aviație și procurori militari. Până la finalizarea anchetei, toate avioanele LanceR și toate elicopterele IAR 330 Puma sunt oprite de la zbor.

MApN a anunțat că exercițiul demonstrativ de Poliție Aeriană Întărită, care era planificat în ziua de 3 martie, a fost anulat. Exercițiul urma să se desfășoare cu avioane de luptă, la Mihail Kogălniceanu și la Fetești.

Vasile Dîncu este ministru civil și nu mai condus niciodată domeniul Apărării. În schimb, premierul Ciucă, șeful ministrului Dîncu, este fost ministru al Apărării, fost șef al Statului Major al Apărării (cea mai înaltă funcție militară din România) și fost general cu patru stele. Nu este clar în ce moment a înțeles ministrul Vasile Dîncu faptul că MApN riscă viața piloților – înainte, sau după catastrofa aviatică de joi seară. Dacă a înțeles după, a fost mult prea târziu, întrucât este ministru de câteva luni. Iar dacă a înțeles înainte, înseamnă că ministrul Apărării are o gravă responsabilitate, pentru că a permis să continue zborul cu avioane MiG 21 LanceR, punând în pericol viața piloților.

De asemenea, nu știm dacă premierul Ciucă, fost general, își va asuma vreo răspundere pentru catastrofa din 2 martie. În acea seară, premierul Ciucă a postat pe internet doar un mesaj de condoleanțe:

“Sunt profund îndurerat de tragicul sfârșit al militarilor români care au pierit în această seară, în Dobrogea. Sunt alături de familiile îndoliate, cărora le transmit întreaga mea compasiune și condoleanțe pentru pierderea suferită. Vom păstra vie memoria celor căzuți în misiunile de apărare a României, care și-au pus datoria față de țară înaintea propriei vieți. Dumnezeu să îi aibă în paza Sa!”

După care, joi, premierul Nicolae Ciucă a plecat în vizită în Polonia.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă