Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Europarlamentrul Daniel Buda trage semnalul de alarmă:43% din suprafaţa agricolă aparține străinilor

Europarlamentarul PNL Daniel Buda a declarat, vineri, la Oradea, că 43% din terenurile agricole ale ţării sunt cumpărate de cetăţeni străini, românii ajungând, dacă nu se intervine legislativ, căpşunari la ei acasă.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 16.02.2018 - 15:36

"România are astăzi peste 43% din suprafaţa agricolă a ţării în mâinile unor cetăţeni străini. Noi suntem liberali, dar această problemă nerezolvată a României, pentru care este dată mereu ca exemplu negativ la nivel european, ţine de siguranţa naţională. Pentru acest pământ, strămoşii noştri au murit în războaie. Noi nu facem altceva astăzi decât să dăm aceste terenuri pentru nici o ciorbă la Paris.

Şi dacă nu vom interveni de îndată cu corectarea legislaţiei în această direcţie, în care am avut nenumărate discuţii cu cei de la Comisia Europeană, înseamnă că România va deveni în scurt timp o ţară în care românii vor fi transformaţi în căpşunari la ei acasă. Este o chestiune de siguranţă naţională. Primii pe liste nu sunt din interiorul Uniunii Europene, fiind chinezi, libanezi ş.a.m.d. Dacă azi mai avem o alternativă în a consuma produse româneşti, produse de ai noştri, de mâine, în cinci, zece ani ani, ne putem trezi că nu vom mai putea consuma produse la preţurile de astăzi, ci la preţurile pe care vor dori ei", a spus, în conferinţă de presă, la sediul PNL Bihor, Daniel Buda.

În acest context, Daniel Buda a îndemnat cetăţenii ţării să consume produse româneşti, pentru că a întări economia ţării şi a adresat mai multe apeluri publice către premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Agriculturii, Petre Daea.

El a solicitat, în primul rând, să se aloce resursele financiare pentru finalizarea cadastrării la nivel naţional.

"Avem 312,7 milioane de euro din bugetul Uniunii pentru a finaliza acest proces de cadastrare. După cinci zile petrecute între fermieri, această problemă este un factor limitativ în accesarea fondurilor europene", a spus Daniel Buda.

El a mai solicitat introducerea între priorităţile României, în perioada preşedinţiei Consiliului UE, în 2019, a promovării conceptului de fermă mică şi mijlocie, precum şi a conceptului producţiei integrate, astfel încât fermele mici şi mijlocii, foarte multe în agricultura din ţară, să fie sprijinite consistent de UE.

Eurodeputatul a mai solicitat premierului Dăncilă "să dea drumul legislaţiei care să vizeze scutirea de impozit pe profit pentru cooperativele agricole şi asociaţiile din agricultură".

Un alt apel public l-a făcut eurodeputatul către ministrul Agriculturii, Petre Daea, "de a face tot ce este necesar să plătească subvenţiile agricole către toţi fermierii care s-au aflat în eşantioanele de control, pentru că ei nu au fost introduşi încă la plată".

Europarlamentarul are programate vineri mai multe întâlniri cu mari fermieri din judeţ, o vizită la pescăria Cefa, dar şi la Liceul agricol din Salonta, potrivit AGERPRES.

Comentarii

loading...