Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Povești de succes

Elevi de nota 10, ajutați de comunitate să-și continue studiile

Valentina și Robert, doi copii săraci de la țară, și-au văzut visul cu ochii după ce oamenii din comuna lor din județul Galați i-au ajutat să meargă la liceu, apoi la facultate. Acum, Valentina este o studentă de nota 10 la Medicină, iar Robert a devenit navigator.

Share

Ticu Ciobotaru 0 comentarii

Actualizat: 18.04.2018 - 15:22

În foarte multe localități din mediul rural nu mai este o foarte mare problemă lipsa resurselor financiare pentru dezvoltare, pentru că există posibilitatea accesării finanțărilor europene, dar e resimțită o altă criză, care pune sub semnul întrebării viitorul acestor comunități: lipsa medicilor, a profesorilor, a funcționarilor cu studii în administrație. Sunt comune în care un medic ajunge o dată pe săptămână, cu școli în care cursurile sunt ținute de suplinitori. În comuna gălățeană Valea Mărului se conturea-ză o soluție la această criză prin asumarea de către comunitate a susținerii financiare a elevilor cu rezultate bune la învățătură, dar din familii care nu au banii ca să îi ajute să își continue studiile. Primăria și sătenii au început deja să își asume depășirea acestui impediment, atât cât permite legea. „E păcat ca acești copii să nu își termine liceul sau să facă o școală profesională. Dacă măcar 10% s-ar întoarce în localitate ar fi un lucru foarte bun. Prioritățile trebuie să fie educația și sănătatea, să ai oameni care au pus mâna pe o carte și să fie sănătoși. Haideți să gândim comunitatea ca o familie. Ce vor cei doi părinți de la copiii lor, să fie citiți și sănătoși, astea sunt lucrurile pe care și le doresc în primul rând. Așa trebuie să fie și comunitatea”, ne-a declarat Virgil Doca, primarul din Valea Mărului. 

 


Viitoarea doctoriță din Valea Mărului

 


Există și o poveste de succes care demonstrează că se poate. Primarul din Valea Mărului și mai multe familii au susținut-o financiar pe o tânără din comună să urmeze cursurile celui mai bun colegiu din Galați. Acum este studentă la Medicină. Valentina Costin avea rezultate bune la învățătură, dar familia ei nu avea banii cu care să îi asigure continuarea studiilor. Valentina ar fi dorit să urmeze studiile la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” (CNVA) din Galați, unul dintre cele mai bune colegii din țară, dar concret nu putea spera mai mult de a deveni eleva unui liceu militar, la care o parte din cheltuieli sunt acoperite de stat. Dar cu susținerea primarului și a unor familii din comună a reușit totuși să aleagă drumul pe care și l-a dorit: „Fata era foarte bună la învățătură. Eu am avut mai multe discuții cu dânsa și mi-a spus că vrea să urmeze cursurile unui liceu militar, pentru că acolo îi asigură statul cazarea. Am întrebat-o la ce liceu ar vrea să meargă și mi-a spus că ar vrea la Colegiul „Vasile Alecsandri». Am îndem-nat-o să meargă la acest liceu, dar mi-a spus că îi este teamă, că e de la țară. I-am spus «uite că și fiul meu a făcut tot la CNVA și tu vei face față cu brio la acest colegiu». I-am spus că o vom sprijini noi de la primărie și am convins-o”, spune primarul Virgil Doca. Valentina a promovat examenul de bacalaureat la CNVA cu media 9,23, iar la examenul de admitere la Facultatea de Medicină și Stomatologie din Târgu Mureș a obținut 10. Câți părinți nu și-ar dori astfel de rezultate pentru copiii lor, dar evident că e cu mult mai mare satisfacția celor din comunitate care au susținut-o pe Valentina la obținerea acestor performanțe. „Acest sprijin a fost de mare ajutor, pentru că nu aș fi reușit să fac liceul la Galați dacă nu aș fi avut sprijinul domnului primar. Pentru mine a fost o șansă”, ne-a declarat Valentina.

 


Cursuri de calificare în Norvegia

 


Nu este singurul caz. Un alt elev din Valea Mărului lipsit de mijloace financiare, dintr-o familie destrămată, a fost susținut să devină navigator. „Am mai avut și un băiat pe care l-am susținut la Liceul de Marină. Se numește Robert Cârjă. L-am întâlnit pe stradă, prin sat. Era prin luna octombrie și l-am întrebat «ce faci Robert?» și mi-a răspuns «pe acasă». Îi zic «dar tu nu ești la școală?» și mi-a răspuns că nu s-a mai înscris, că nu avea nici carte de identitate. Am luat legătura la Liceul de Marină, unde am făcut și eu școala și doamna directoare mi-a spus că îl primește cu mare drag. Cu greutate i-am găsit mama, i-am făcut băiatului carte de identitate, l-am ajutat cu niște bani și l-am înscris la Liceul de Marină. Și a absolvit liceul. Vreo două luni de zile a fost plecat și prin Norvegia, la cursuri de calificare”, spune Virgil Doca. A mai fost susținut să își continue cursurile și un băiat din Tecuci, tot dintr-o familie destrămată, aflat în plasament la o familie din comună. „L-am sprijinit și pe dânsul. La acest moment, mai avem și un alt băiat care este sprijinit de către noi”, a adăugat primarul.

 


Investiție în oameni

 


Primarul din Valea Mărului spune că ar trebui să fie prevăzută de lege posibilitatea ca primarii să poată încheia contracte de finanțare pentru continuarea studiilor la liceu, universitate sau școală profesională, în cazurile elevilor cu rezultate bune, dar ale căror familii sunt lipsite de resurse financiare. În baza acelui contract, la finalizarea studiilor, absolventul s-ar întoarce în comună pentru a lucra ca medic sau profesor. Ar fi evitată astfel criza specialiștilor din comune, care devine din ce în ce mai acută. „Vorbim de autonomie locală. De ce nu mi se dă voie mie, primarului, să finanțez un copil bun la învățătură, dar fără posibilități financiare. Să închei acel contract, să facă facultatea pe care o dorește și să fie învățător sau profesor în satul lui, să fie medic în satul lui, să fie chiar și preot în satul lui. Să fie susținut financiar la școală, pentru că el se întoarce la comunitatea lui în baza unui contract. Unde este greșeala? Din comunitățile din mediul rural au început să lipsească resursele umane. Ce facem cu aceste comunități peste 20 de ani? Vom mai avea în aceste comunități învățători, profesori, medici? -Trebuie să ne răspundem cu soluții astăzi, nu peste 20 de ani, pentru că atunci va fi prea târziu”, spune Virgil Doca.  

 


Valentina Costin a promovat examenul de admitere la Facultatea de Medicină și Stomatologie din Târgu Mureș cu nota 10

Comentarii

loading...