35.7 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăSocialEducațieTestele COVID pentru elevi, un eșec

Testele COVID pentru elevi, un eșec

Testele COVID-19 noinvazive, pe bază de salivă, au stârnit deja numeroase controverse, chiar după prima zi în care au fost folosite de elevi, mai multe cazuri pozitive fiind infirmate de testele PCR.

În Capitală, de exemplu, în urma utilizării testelor noninvazive COVID au fost depistați pozitiv cinci elevi.

La distanță de aproximativ 24 de ore, două dintre cele cinci rezultate au fost infirmate, după ce elevii testați PCR au fost declarați neactivi la infectarea cu COVID-19.

Părinții unuia dintre cei cinci elevi depistați pozitiv în urma utilizării testelor pe bază de salivă au refuzat testarea PCR a copilului.

Potrivit regurilor impuse, copilul care nu a fost testat PCR și a fost declarat pozitiv în urma testului noninvaziv va fi nevoit să stea 14 zile în izolare, urmând să participe la cursurile școlare cu predare online.

Rezultatele testelor noninvazive

Ministerul Educaţiei (ME) anunţa că luni, până la ora 19:00, în urma utilizării testelor rapide efectuate din proba de salivă, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv.

În ce priveşte modalitatea de utilizare a testelor, conducerea a 16.956 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri arondate a decis ca acestea să fie administrate la domiciliu. În 216 unităţi de învăţământ testele se vor administra la şcoală, iar în cazul a 467 de unităţi de învăţământ vor fi administrate fie la domiciliu, fie la şcoală, diferenţiat, pe niveluri de studiu.

Potrivit ME, la nivel naţional, 17.677 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri arondate (dintr-un total de 17.915) funcţionează cu prezenţă fizică.

Astfel, peste 99% din numărul total de elevi şi preşcolari pot fi prezenţi fizic la cursuri. Un număr de 238 de unităţi de învăţământ continuă cursurile în sistem online – cele mai multe în judeţele Bihor (52), Arad (36) şi Hunedoara (20).

Conform comunicatului transmis de minister, în 13.728 de unităţi de învăţământ procentul de vaccinare în rândul personalului angajat este de cel puţin 60%, în 2.697 dintre acestea procentul de vaccinare fiind de 100%.

În total, s-au vaccinat 437.800 de elevi (130.000 de elevi în categoria de vârstă 12-15 ani, respectiv 307.800 de elevi cu vârsta peste 16 ani), număr echivalent cu peste 35% din numărul total al elevilor eligibili pentru vaccinare.

Vineri, 1.831 de elevi/preşcolari (circa 0,6/1.000) şi 499 de angajaţi erau infectaţi cu Covid-19 (circa 1,8/1.000), mai precizează ME.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comparat testele de salivă făcute de elevi cu cele de sarcină sau cu tăierea unghiilor.

„Testarea pe baza de salivă nu se raportează în Coronaform, nu este un act medical, poate fi administrat și de persoane fără competențe medicale. Testul se poate asemăna și cu testul de sarcină sau cu tăierea unghiilor. Nu cred că cineva și-a propus să verifice veridicitatea unui test de sarcina făcut de o persoană sau cu tăierea unghiilor”, a declarat Cîmpeanu la postul de televiziune Digi24.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
00:00:31

Premierul israelian Naftali Bennett spune că nu va căuta să fie reales la viitoarele alegeri

Premierul israelian Naftali Bennett a anunțat miercuri (29 iunie) că nu va candida la viitoarele alegeri, dar își va păstra funcția de prim-ministru supleant...
00:00:55

Președintele Xi Jinping sosește în Hong Kong pentru aniversarea predării coloniei de Marea Britanie Chinei

Președintele chinez Xi Jinping a sosit la Hong Kong joi (30 iunie) pentru evenimente ce țin de aniversarea a 25 de ani de când...

Marea Britanie oferă un ajutor pentru Ucraina de peste un miliard de euro

Marea Britanie oferă un ajutor pentru Ucraina de peste un miliard de dolari, suplimentar față de sumele deja alocate. Decizia britanicilor a fost luată...
Ultima oră
Pe aceeași temă