4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSocialEducațieO nouă schimbare la Bac

O nouă schimbare la Bac

Calendarul examenului național de Bacalaureat a fost modificat din nou de Ministerul Educației, printr-o notă.

De această dată, proba de competențe de comunicare într-o limbă de circulație internațională a fost mutată, ca să nu mai includă ziua liberă de 13 iunie (a doua zi de Rusalii).

Aceasta, cu toate că șefii Învățământului erau deciși să nu mai aducă modificări calendarului examenului maturității.

Astfel, prin nota nr. 1604 din 10 mai 2022, privind planificarea probei de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, calendarul este următorul:

Sesiunea specială

  • Proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă – 12 mai 2022;
  • Proba orală – 13 mai 2022.

Sesiunea iunie-iulie 2022

  • Proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă – 15 iunie 2022;
  • Proba orală – 14 iunie 2022, limba engleză și 16 iunie 2022, limba engleză, limba franceză, limba spaniolă, limba germană, limba italiană, limba ebraică, limba japoneză, limba rusă, limba portugheză, limba chineză și limba turcă.

Sesiunea august-septembrie 2022

  • Proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă – 26 august 2022;
  • Proba orală – 29 august 2022 – pentru toate limbile de circulație internațională studiate pe parcursul învățământului liceal.

Anterior, calendarul fusese modificat pentru că o probă orală se suprapunea cu o probă din cadrul Evaluării Naționale.

Sindicaliștii din învățământ au avertizat că profesorii nu se vor prezenta la examen în ziua liberă de 13 iunie.

Cîmpeanu, despre subiectele de la examene

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că subiectele de la evaluarea naţională şi bacalaureat vor fi “perfect adaptate” perioadei de doi ani în care elevii au învăţat în condiţii de criză sanitară.

“Atâta vreme cât această perioadă de criză sanitară a însemnat o catastrofă educaţională pentru orice sistem de educaţie, inclusiv pentru sistemul de educaţie românesc este total incorect să plătească doar elevii cauzele obiective generate de criza sanitară sau, să spunem, oarecare pricepere de nivel scăzut al autorităţilor în a gestiona acest proces. Pe cale de consecinţă, subiectele vor fi perfect adaptate acestei perioade care înseamnă doi ani din parcursul educaţional al elevilor care susţin probele naţionale. Şi evaluarea naţională şi bacalaureat. Vom avea şi voinţa şi înţelepciunea necesară în concepţia subiectelor pentru aceste probe naţionale încât să nu fie elevii aceia care vor fi nevoiţi să plătească”, a spus ministrul la televiziunea publică.

În ceea ce priveşte meditaţiile, Cîmpeanu a spus că acestea sunt “un lucru obişnuit” în orice stat, însă trebuie respectate condiţiile de etică din partea cadrelor didactice.

“O chestiune de bun-simţ – ca un profesor să nu facă meditaţii cu propriii elevi. Pe de altă parte, meditaţiile sunt un lucru obişnuit în orice stat al acestei lumi. Nu poţi împiedica un părinte să investească în educaţia propriului copil, dar trebuie respectate în acelaşi timp şi condiţiile de etică”, a spus Cîmpeanu.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă