0.5 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSocialEducațieMii de absenți la Evaluarea Națională. Situația pe probe

Mii de absenți la Evaluarea Națională. Situația pe probe

Câte aproximativ 7.000 de candidați au absentat de la cele mai importante probe scrise ale Evaluării Naționale (EN), în timp ce alți circa 15.000 de elevi nu au fost nici măcar înscriși la examenul destinat absolvenților de clasa a VIII-a.

În doar trei ani am înregistrat aproape 50.000 de elevi care nu au fost înscriși de unitățile de învățământ gimnazial la Evaluarea Națională, deoarece, din motive necunoscute în multe cazuri, nu au avut situațiile școlare încheiate.

Anul acesta, au fost aproximativ 15.000 de elevi care au nu au fost înregistrați la examenul destinat absolvenților de clasa a VIII-a, practic dispărând din statisticile școlare, cel puțin pentru o perioadă.

În precedenții doi ani, au fost câte aproximativ 17.000 de elevi în aceeași situație.

Ministerul Educației (ME) nu a oferit nicio explicație pentru acest fenomen, în condițiile în care învățământul este obligatoriu în România, până la finalizarea ciclului liceal și, cel puțin până la intrarea în vigoare a noilor legi ale Educației, examatricularea din sistem nu este permisă.

Deca, mândră pentru doar 7.000 de absenți

Potrivit datelor publicate de ME, la prima probă din cadrul EN, cea de Limba și literatura română, s-au prezentat 154.600 de absolvenți ai clasei a VIII-a din totalul celor înscriși, rezultând o rată de participare de 95,63%.

7.052 de absolvenți au absentat de la această probă.

S-au înregistrat două eliminări din cauza unor tentative de fraudă, lucrările elevilor aflați în această situație fiind notate cu 1 (unu).

Totuși, ministerul condus de Ligia Deca lasă de înțeles că situația nu este gravă, constatând un progres.

“Comparativ cu nivelul de participare consemnat la proba de Limba și literatura română din sesiunea 2022 (148.888 de elevi prezenți dintr-un total de 155.561 de înscriși), în acest an se constată o creștere cu peste 5.000 de participanți (154.600 de absolvenți din totalul de 161.654 de înscriși)”, se arată într-un comunicat al ME, remis cotidianului național “România liberă”.

La proba de Matematică, 7.411 absolvenți nu s-au prezentat, iar un candidat a fost eliminat pentru tentativă de fraudă. Nu s-au înregistrat incidente.

La proba de Limba și literatura maternă, ca în fiecare an, absenteismul a fost mai redus.

Probele scrise din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților clasei a VIII-a (sesiunea 2023) s-au încheiat astăzi, 22 iunie, cu testul la Limba și literatura maternă, susținut de 9.443 de elevi (95,8% – rată de participare).

414 elevi nu s-au prezentat. Nu s-a înregistrat nicio eliminare din examen.Rezultatele inițiale vor fi afișate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen și pe pagina web dedicată.

Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).

Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori.

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ciolacu afirmă că România va fi alături de Ucraina până la victoria împotriva Federației Ruse

România a fost și va fi alături de Ucraina până când o să obțină victoria împotriva Federației Ruse, a spus premierul României, Marcel Ciolacu,...

Ucraina a fost atacată în timpul nopții cu 23 de drone de luptă rusești și de o rachetă

Ucraina spune că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă, informează...

Ciucă vrea ca liberalii să rămână în Guvern pentru a nu provoca o criză

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni că liberalii vor rămâne în Guvern, deoarece nu-şi permit să provoace o criză, în condiţiile în care,...
Ultima oră
Pe aceeași temă