4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSocialEducațieEfectele vacanței asupra școlii

Efectele vacanței asupra școlii

Răspândirea noului coronavirus în rândul elevilor a fost cauzată de perioada de vacanță de înainte de începutul anului școlar, conform unei concluzii formulate de Ministerul Educației.

Ministerul Educației (ME) a publicat o informare privind situația epidemiologică din mediul școlar ca urmare a răspândirii virusului SARS-CoV-2, până la data de 22 septembrie 2021.

“Având în vedere că perioada de incubație este de maximum 14 zile, precizăm că cea mai mare parte a acestor infectări confirmate a fost determinată de activitățile din ultimele zile ale vacanței de vară, anterior începerii școlii cu prezență fizică, dar și de orice alte activități în care regulile de protecție sanitară nu se respectă la fel de riguros precum în școli”, precizează ministerul de resort, într-un comunicat de presă remis cotidianului național “România liberă”.

Datele statistice

Potrivit ME, în a zecea zi de la începerea cursurilor cu prezență fizică (față în față), conform raportărilor inspectoratelor școlare centralizate la nivel național de către Ministerul Educatiei, situația epidemiologică din mediul școlar este următoarea:

  • Preșcolari/elevi confirmați Covid-19: 3.362 (peste 1/1.000 în rândul elevilor);
  • Angajați din învățământ confirmați Covid-19: 1.192 de persoane (peste 4/1.000 în rândul personalului din învățământ);
  • Clase/grupe cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 2.749;
  • Număr copii/elevi din clasele/grupele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 69.301 (2,36%).

Ministerul de resort mai precizează că următoarea raportare va fi comunicată public miercuri, 29 septembrie 2021.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat, pentru cotidianul național “România liberă”, că, zilele acestea, așteaptă, de la Ministerul Sănătății, textul formularului privind disponibilitatea la vaccinare anti-COVID-19 în rândul elevilor.

Recent, Cîmpeanu afirma că părinții și elevii nu vor fi obligați să completeze formularele.

“Formularul care va fi elaborat de către cei în drept – Ministerul Sănătăţii – va avea o primă întrebare: este sau nu este vaccinat. Dacă este vaccinat, nu mai trebuie răspuns la cea de a doua întrebare care va avea trei variante de răspuns: Da; Nu; Indecis”, a explicat Cîmpeanu, la începutul acestei săptămâni.

Potrivit șefului Învățământului, formularele de exprimare a intenţiei de vaccinare nu sunt obligatorii şi nu constituie obligaţie de imunizare.

“Nicio şcoală nu a solicitat încă echipe mobile de vaccinare deoarece nu s-a aprobat încă din perspectiva juridică formularul de exprimare a intenţiei de vaccinare. Sunt dificultăţi din perspectiva bazei legale – respectarea GDPR, impusă de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal. Ministerul Educaţiei a transmis către Ministerul Sănătăţii o solicitare de sprijin pentru elaborarea unui formular privind intenţia de vaccinare din care să reiasă trei variante de răspuns cu privire la intenţia de vaccinare: Da, Nu, Indecis”, mai afirmă ministerul.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă