1.2 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSocialDâmboviţa: Alunecarea de la Văleni Dâmboviţa angrenează o suprafaţă de 6,5 hectare

Dâmboviţa: Alunecarea de la Văleni Dâmboviţa angrenează o suprafaţă de 6,5 hectare

„S-a constatat cu ocazia deplasării la Văleni Dâmboviţa în ziua de 19 martie a.c. o alunecare de teren activă în punctul Lunca pe o lăţime de cca 300 m, afectând 11 gospodării. Trei familii ale căror locuinţe nu mai prezintă siguranţă au fost mutate, cu accept, la rude din localitate. Drumul sătesc din zona respectivă este afectat pe o lungime de cca 200 m şi este impracticabil mijloacelor auto. A fost afectată reţeaua electrică şi avariată conducta de alimentare cu apă aferentă zonei. Întregul proces de alunecare – curgere acoperă o suprafaţă de teren de aproximativ 6,5 ha, având cca 800 m lungime şi între 10 şi 150 m lăţime”, se arată în comunicat.

Autorităţile spun că alunecarea de teren se va extinde, în funcţie de condiţiile meteorologice viitoare.

”Faţă de situaţia creată, constatată şi evaluată, grupul de specialişti a concluzionat: se impune monitorizarea continuă a amplasamentului cu stabilirea evoluţiei alunecării şi avertizarea populaţiei privind posibilităţile extinderii acesteia, funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice nefavorabile; interzicerea construirii şi modernizării de locuinţe, fără obţinerea autorizaţiei de construcţie, care să aibă un studiu geotehnic; introducerea în Planul Urbanistic General (PUG) şi în planificarea teritorială a localităţii Văleni Dâmboviţa a zonelor de interdicţie pentru construire”, se precizează în comunicatul Prefecturii Dâmboviţa.

Celelalte măsuri sugerate de specialişti sunt utilizarea drenajului orizontal, de tip sistematic cu adâncime mică de îngropare pentru consolidarea alunecărilor de amploare şi realizarea planificării teritoriale bazată pe studii şi hărţi de risc la alunecări de teren la nivelul comunei.

Din data de 19 martie, când s-au produs primele pagube create de alunecarea de teren de la Văleni Dâmboviţa, prezentate în comunicatul Prefecturii Dâmboviţa, au mai fost afectate şi alte case. În total, 14 case sunt în pericol de prăbuşire şi au fost evacuate familiile care locuiau în ele, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă