13.7 C
București
vineri, 22 octombrie 2021

Coronavirus și atacuri cibernetice

Statele occidentale acuză Rusia că lansează atacuri cibernetice menite să le compromită infrastructura de comunicații, energetică, financiar-bancară, diplomatică sau chiar militară. Autorii unor asemenea atacuri nu sunt doar hackeri teribiliști. Dimpotrivă, unele atacuri ar fi fost inițiate chiar de GRU – serviciul de informații al armatei ruse.

Câteva recente efecte ale acestor atacuri au fost paralizarea reţelei electrice a Ucrainei (țară aflată practic în război cu Rusia), precum și blocarea activității guvernului, a televiziunii naționale și a tribunalelor din Georgia (țară ex-sovietică aspirantă la statutul de membru al NATO).

Situația a devenit și mai complicată după ce, în ultimele săptămâni, în contextul epidemiei mondiale de coronavirus, tot mai multe companii de stat și private din întreaga lume și-au trimis angajații să lucreze de acasă, prin internet, iar aceste activități au crescut și solicitările, și vulnerabilitatea rețelelor de comunicații electronice.

 

Riscurile cibernetice aduc prejudicii imense

“Pe măsură ce restricțiile de circulație suplimentare sunt puse în aplicare de guverne și organizații din întreaga lume, în efortul de a încetini răspândirea COVID-19, angajații sunt nevoiți din ce în ce mai mult să lucreze de acasă. Această creștere a numărului de profesioniști care lucrează de la distanță scoate la iveală potențialele riscuri cibernetice implicate”, explică un comunicat transmis de firma de securitate Kaspersky.

 

De ce nu e bine să luăm laptopul acasă

Dacă un “dispozitiv corporativ” este mutat în afara infrastructurii rețelei unei companii și este conectat la alte rețele și la Wi-Fi, riscurile cresc mult. Ransomeware-ul, infecțiile malware și spionajul corporativ sunt printre amenințările care trebuie luate în considerare în orice moment, dar mai ales în cazul lucrului de la distanță, pentru că o conexiune nesigură Wi-Fi, 4G sau 5G amplifică riscul de “infecție”, avertizează specialiștii de la Kaspersky.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă