1.3 C
București
joi, 1 decembrie 2022
AcasăSocialCei care au PFA-uri li se va recunoaște perioada de activitate ca...

Cei care au PFA-uri li se va recunoaște perioada de activitate ca vechime în muncă

Persoanele fizice în calitate de PFA le va fi recunoscută perioada în care au desfășurat activități ca vechime în muncă, respectiv vechime în specialitate, potrivit unui proiect legislativ promulgat de președintele Kalus Iohannis.

Proiectul de lege completează OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale. Proiectul a fost adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților, în luna aprilie.

Concret, va fi considerată vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate perioada în care PFA a desfășurat activitate economică și a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale, fără a se lua în considerare perioada în care respectiva persoană nu a avut activitate generoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

Legea prin care cei care au PFA-uri vor avea perioada de activitate ca vechime în muncă i-a avut inițiatori pe cei de la USR

Inițiativa legislativă a fost depusă de deputatul USR Beniamin Todosiu și de senatorul USR Andrei Postică.

„Inițiativa legislativă a pornit de la sesizarea unui ghid turistic din Alba Iulia care, în momentul când a dorit candideze pentru un post din Primăria Alba Iulia, i-a fost respins dosarul pe motiv că nu a putut să-și demonstreze vechimea în specialitatea studiilor. Sunt mii și mii de astfel de cazuri. Proiectul de lege vine să facă dreptate persoanelor care au activat și activează sub forma de persoană fizică autorizată. De acum înainte, celor peste 400.000 de PFA-uri le va fi recunoscută munca prestată și vor putea beneficia de drepturile cuvenite, după ce au contribuit legal cu taxe la bugetul de stat”, declară deputatul USR Beniamin Todosiu, potrivit economedia.ro.

„Cred cu tărie că acest proiect va veni în sprijinul cetățenilor, al plătitorilor de taxe și impozite, indiferent de forma în care aleg să-și desfășoare activitatea. Această propunere legislativă vine să repare o nedreptate făcută persoanelor fizice autorizate, a căror activitate economică nu este considerată vechime în muncă și în specialitatea desfășurată. Iar mai departe asistăm la o discriminare în ceea ce privește concursurile organizate de stat. Reparăm această nedreptate, cu atât mai mult cu cât PFA-urile cotizează la sistemul public de sănătate și de pensii la fel ca ceilalți contribuabili”, declară și senatorul USR Andrei Postică.

USR face un apel către toate partidele parlamentare să dea un vot favorabil și pe proiectul USR care reglementează vechimea în muncă și vechimea în specialitate pentru medicii de familie. Proiectul, parte din pachetul de sprijin pentru munca independentă, se află în dezbaterea Senatului și, odată adoptat, va veni în sprijinul medicilor de la cele 10.652 de cabinete independente de medicină de familie, celor peste 10.000 de cabinete medicale independente de specialitate și celor 15.650 cabinete stomatologice independente existente în România.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a primit o scrisoare cu un dispozitiv exploziv

Premierul spaniol Pedro Sanchez a primit o scrisoare care conţinea un dispozitiv exploziv similar celui care a provocat o explozie la ambasada Ucrainei din...

De unde se vede bine parada militară

Serviciul Român de Informații, SRI, a postat un scurt mesaj în care dezvăluie de unde se vede bine parada militară de la 1 Decembrie. Mesajul...

Mesajul lui Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că românii au nevoie de progrese cât mai tangibile şi imediate pentru creşterea bunăstării şi a nivelului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă