25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSocialCe pedeapsă riști dacă ești prins cu canabis în 2023?

Ce pedeapsă riști dacă ești prins cu canabis în 2023?

Cel mai cunoscut drog de risc este canabisul, al cărui consum este legal sau considerat un delict minor în mai multe țări europene, însă nu și în România.

Echipa de avocați avodroguri.ro a publicat o analiză privind consecințele la care se supun tinerii, din perspectivă legală, care consumă canabis. Conform informațiilor primite din partea avocatului coordonator al echipei, acestea sunt perfect valabile și în cazul altor droguri de risc.

Canabis este denumirea generică pentru drogul psihoactiv cunoscut ca marijuana, iarbă, dope. Numele științific al plantei canabis este canabis sativa. Potrivit unui raport al Națiunilor Unite, canabisul a fost drogul cel mai produs, traficat și consumat în 2010.

În data de 5 martie 2023 a intrat în vigoare Legea 45/2023, care modifică Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, având drept consecință creșterea pedepselor.

Legea nr. 143/2000 este cea care reglementează combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și care definește drogurile. Potrivit acesteia, plantele și substanțele stupefiante ori psihotrope sau amestecurile care conțin asemenea plante și substanțe sunt clasificate în două mari categorii: droguri de risc (canabis și ketamina sunt incluse în această categorie), respectiv droguri de mare risc (heroina, cocaina, codeina, ecstasy etc.).

Potrivit avocaților avodroguri.ro, consumul nu este incriminat de Legea 143/2000, însă deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă iar deținerea de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

În prezent, pe rolul Camerei Deputaților se află un proiect, care prevede creșterea pedepselor și pentru deținerea de droguri de risc pentru consum propriu. Printre măsurile propuse este prevăzută și posibilitatea de a aresta preventiv o persoană prinsă cu o țigară de canabis, dacă un judecător decide arestarea.

Din ceea ce am observat, când au o problemă cu organele judiciare în ce privește depistarea drogurilor asupra lor, tinerii caută pe Google avocat trafic de droguri sau avocat penal București.

Revenind, menționăm că, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare/vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi. În cazul drogurilor de mare risc – închisoarea de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.

La nivel european, pe 13 februarie 2019 Parlamentul European a adoptat o rezoluție cu privire la utilizarea canabisului în scopuri medicale. Eurodeputații au solicitat stabilirea unei definiții juridice a canabisului medical și o distincție clară între medicamentele pe bază de canabis și alte modalități de utilizare a canabisului.

Aproape 30 de țări din întreaga lume au dezincriminat consumul de droguri într-o anumită măsură, inclusiv Portugalia, Olanda, Cehia și Germania. În SUA, consumul de marijuana este legal în unele state, dar este în continuare scos în afara legii la nivel federal, ceea ce face relativ dificilă încadrarea faptelor.

Cehia, Olanda, Portugalia și Elveția se numără printre țările care au experimentat legalizarea canabisului. Cehii sunt acum singura populație din Europa de Est care are parte de pedepse nesemnificative pentru consumul de droguri.

Când regimul comunist s-a prăbușit, nu a mai fost o infracțiune penală deținerea de droguri, dar au existat (și încă există) unele reguli cu privire la acestea. În Cehia este în continuare ilegală producerea, vânzarea și deținerea de cantități mari de droguri.

Persoanele care doresc să comercializeze stupefiante în Germania o pot face în mod legal, dar numai cu o licență eliberată de Institutul Federal pentru Medicamente și Dispozitive Medicale. Cei care se ocupă cu drogurile în mod ilegal sunt tratați ca infractori.

În România, consumul de droguri aflate sub control național, fără prescripție medicală, este interzis. Persoana care consumă ilicit droguri aflate sub control național poate fi inclusă, cu acordul său, într-un program integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri. Manifestarea acordului de includere în circuitul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri se face prin semnarea unui document, potrivit regulamentului pentru aplicarea dispozițiilor legii 143/2000.

Așadar, consumatorul român este totuși pedepsit pentru deținere, cât timp a fost depistat cu drogurile asupra sa, în România, întrucât nu se poate consuma fără a exista în prealabil o deținere, potrivit avodroguri.ro. După cum am observat, comparativ cu alte state, legiuitorul român privește mai aspru situația celor care dețin pentru consum propriu. Deținerea unei cantități oricât de mici va face obiectul unei infracțiuni. Totuși, pedeapsa diferă în cazul în care se probează că deținerea este destinată consumului propriu și nu traficului.

Cele mai citite

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă