14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSocialCât de mult rezistă coronavirusul pe o suprafaţă contaminată

Cât de mult rezistă coronavirusul pe o suprafaţă contaminată

„SARS putea supravieţui pe suprafeţe oriunde de la doar cinci minute până la nouă zile”, a declarat Charles Chiu, profesor în boli infecţioase de la Universitatea din California, potrivit Mediafax.

„Totuşi, este foarte dificil să extrapolăm aceste descoperiri la noul coronavirus din cauza tulpinilor diferite, a anticorpilor şi a condiţiilor de mediu care au fost testate în alte studii precum şi din cauza lipsei de informaţii despre noul coronavirus”, a mai spus Chiu. „Este nevoie de mai multă cercetare a noului coronavirus pentru a stabili cât timp poate supravieţui pe suprafeţe”, a continuat profesorul.

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) a subliniat că viruşii din această familie se pot răspândi de obicei prin „picături respiratorii”, precum picăturile apărute atunci când tuşim sau strănutăm”, iar coronaviruşii au în general o rată mică de supravieţuire pe suprafeţe. Totuşi, mai avem multe de învăţat despre noul coronavirus, numit oficial de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) COVID-19. 

Pentru că nu au detectat exact cât timp poate supravieţui COVID-19, specialiştii iau ca reper celelalte tipuri de coronavirus umani, precum SARS sau MERS, care rezistă pe suprafeţe neanimate – inclusiv metalul, sticla sau plasticul – până la nouă zile.

Despre coronaviruşii umani, precum SARS sau MERS, s-a descoperit faptul că pot supravieţui pe suprafeţe neanimate – inclusiv metalul, sticla sau plasticul – până la nouă zile dacă acea suprafaţa nu este dezinfectată, potrivit unui studiu publicat luna aceasta în Jurnalul Infecţiilor Spitaliceşti. 

Curăţarea cu produse de uz casnic poate ajuta, potrivit studiului, care a mai arătat că patogenii din această familie „pot fi inactivaţi cu eficienţă prin proceduri de dezinfectare a suprafeţei cu 62-71% etanol, 0.5% peroxid de hidrogen sau 0.1% hipoclorit de sodiu” sau clor, timp de un minut.

„Este posibil ca o persoană să se infecteze cu COVID-19 după ce atinge o suprafaţă sau un obiect care are virusul iar apoi îşi atinge propria gură, propriul nas sau chiar şi ochii. Totuşi, acesta nu este modul principal prin care virusul se răspândeşte”, potrivit site-ului CDC. 

Coronaviruşii reprezintă un grup amplu de viruşi, găsiţi de obicei la animale. În cazuri rare, aceşti viruşi sunt ceea ce cercetătorii numesc „zoonotic”, fapt care înseamnă că pot fi transmişi de la animale la oameni, potrivit CDC din SUA.

Cele mai citite

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Aeronava cu Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat la București la ora 18.23

Aeronava care aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat, în această seară, în România. Avionul a aterizat la ora 18.23, potrivit antena3.ro. Delegația care...
Ultima oră
Pe aceeași temă