19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialCând se închid școlile? Sorin Cîmpeanu anunță condițiile în care elevii vor...

Când se închid școlile? Sorin Cîmpeanu anunță condițiile în care elevii vor trece la cursuri online

Când se închid școlile și care sunt condițiile trecerii elevilor în online? Sunt întrebările la care a răspuns ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în contexul exploziei pandemiei de Covid. Județul Cluj a intrat în scenariul roșu, cu o incidență de peste 3 la mia de locuitori, iar în curând va intra și Capitala.

Unitățile de învățământ din Capitală ar putea să se închidă dacă rata de infecție cu Covid depășește 3 la mia de locuitori,  au anunțat autoritățile. Elevii vor trece în online și nu într-o vacanță forțată, așa cum s-a întâmplat la finalul anului trecut. 

Când se închid școlile? Condiții de intrare în online

Școlile se vor închide, iar elevii vor trece la învățământul online doar în situația în care incidența depășește 3 la mia de locuitori, iar în unitatea de învățământ respectivă persoanalul didactic și nedidactic nu este vaccinat în proporție de 60%. Celelate școli, care au atins acest procent de vaccinare, rămân în continuare deschise și vor putea primi elevi în format fizic. 

Ce se întâmplă cu grădinițele și creșele

Pragul de 3 la mie este cel de la care, potrivit ordinului comun al miniștrilor Sănătății și Educației, intră în vigoare criteriul ratei de vaccinare în rândul profesorilor și angajaților școlii pentru funcționarea cu prezență fizică. Dacă acest prag este sub 60%, elevii fac cursuri online, iar copiii de grădiniță stau acasă. Doar creșele vor putea funcționa în continuare.

Care este situația în Capitală

Potrivit informațiilor care se regăsesc pe site-ul Inspectoratului Școlar București, 60 de unități de învățământ – școli și grădinițe de stat și private – ar putea să treacă în online, începând din prima zi a săptămânii viitoare.

De exemplu școala gimnazială Copil Dorit – o școală specială – are un procent de vaccinare în rândul personalului de doar 19,05%. O situație aparte se remarcă și la liceul Sfinții Trei Ierarhi care, potrivit datelor încărcate pe site-ul Inspectoratului, nu a raportat deloc procentul de vaccinare. Din lista expusă rezultă că cele mai multe unități de învățământ cu o rată de vaccinare de 100% sunt cele private.

În Ilfov, potrivit ultimelor date furnizate în luna noiembrie, există 40 de unități de învățământ fără personal vaccinat în proporție de 60%. În țară, la momentul de față, sunt doar 2.000 de școli care au atins o rată de vaccinare de 100% în rândul personalului.

Cîmpeanu, declarații despre când se închid școlile

Ministrul Sănățății, Sorin Cîmpeanu a explicat într-o conferințăde presă ce se va întâmpla cu școlile din România în valul 5, dacă incidența numărului de cazuri de îmbolnăvire cu Covid va crește „Dacă rata de vaccinare în ziua de vineri este sub 60%, iar rata de incidneță este de peste 3 la mie atunci începând de lunea viitoare școlile intră în online. Școlile care îndeplinesc două condiții simultan  rata de vaccinare maimică de 60% și funcționează într-o localitate în care rata de incidență este mai mare de 3 la mie. Avand în vedere că la nivel național au fst schimbate regulilecu privire la duratat carntinării, e nevoie și de o updatare a ordinului comun al ministrului Educației și cel al Sănătății cu noile reguli la nivel național și voi discuta cât se poate de repede cu ministrul Sănătății. Este vorba despre toate unitățile de învățământ, școli și grădinițe”, a declarat,luni, mministrul.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila declara acum câteva zilu că unitățile de învățământ vor funcționa chiar dacă România va înregistra cazuri multe de Covid, dar spitalizări puține. Însă, dacă spitalele se vor aglomera, se vor bloca și va exista riscul colapsului sanitar, atunci elevii se vor întoarce la cursurile online. „Școlile nu vor fi închise dacă vor fi cazuri multe de COVID-19, dar cu puține spitalizări, însă poate fi o „măsură temporară”, în situația în care s-ar ajunge la blocarea spitalelor”, a precizat ministrul.

Se așteaptă raportarea din ziua de vineri, 14 ianuarie, pentru a se lua o decizie.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă