6.8 C
București
vineri, 31 martie 2023
AcasăSocialAlexandru Rafila, despre închiderea școlilor. Anunț de ultimă oră: „E posibil”

Alexandru Rafila, despre închiderea școlilor. Anunț de ultimă oră: „E posibil”

Alexandru Rafila, despre închiderea școlilor. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 7 ianuarie, că, deocamdată nu se pune problema ca  școlile să fie închise din cauza valului 5 de Covid. Nu se vor închide nici dacă va crește numărul cazurilor de îmbolnăvire. Există, însă, o excepție. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că în România există deja o transmitere comunitară în ceea ce privește varianta Omicron, în contextul în care pandemia explodează din nou. Ne aflăm, oficial, în valul 5, iar în curând autoritățile se așteaptă la aglomerarea spitalelor. 

Ministrul a declarat că unitățile de învățământ vor funcționa chiar dacă România va înregistra cazuri multe de Covid, dar spitalizări puține. Însă, dacă spitalele se vor aglomera, se vor bloca și va exista riscul colapsului sanitar, atunci elevii se vor întoarce la cursurile online.

„Școlile nu vor fi închise dacă vor fi cazuri multe de COVID-19, dar cu puține spitalizări, însă poate fi o „măsură temporară”, în situația în care s-ar ajunge la blocarea spitalelor”, a precizat ministrul.

Rafila a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că numărul zilnic de cazuri COVID-19 nu ar trebui să fie singurul criteriu pentru închiderea şcolilor, fiind important procentul pacienților spitalizați: “Aţi văzut ce se întâmplă în alte ţări, sunt sute de mii, în Franţa au avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, totuşi şcolile au funcţionat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat. Asta înseamnă că nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci şi proporţia de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti obişnuite, cu oxigen sau terapie intensivă”.

Alexandru Rafila, despre închiderea școlilor: „Ar putea fi o măsură temporară”

Decizia trebuie să ţină cont de modul în care se manifestă Omicron din punct de vedere clinic. „Dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară. Dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor, atunci poate fi luată o măsură temporară”, a mai precizat Rafila.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Problemele frecvente cu telefoanele: cum să le identifici și cum să le rezolvi

Telefonul este un dispozitiv indispensabil din viața de zi cu zi a oamenilor, iar orice problemă întâmpinată la acesta îți poate strica buna dispoziție...

Percheziții de amploare la persoane care au cazat fictiv refugiați ucraineni. Prejudiciul depășește 2 milioane de euro

Peste 200 de percheziţii au loc în acest moment într-un dosar de obţinere ilegală de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, fiind...

Cade castelul cărților de joc al OMV, dar rămâne vaca de muls Petrom

OMV-ul, compania care generează 1,6 % din produsul național brut al Austriei, e din nou la răscruce. La Viena se ticluiește un “New Deal,”...
Ultima oră
Pe aceeași temă