Cu ajutorul Ambasadei României în Egipt, s-a primit sprijinul Ministerului Agriculturii şi Autorităţii Canalului Suez, în sensul că personal de specialitate, experţi şi medici veterinari au fost trimişi pe navele respective şi de asemenea, stocuri suplimentare de hrană şi apă pentru animalele aflate la bord. Totodată, s-au făcut demersuri pentru prioritizare navelor cu animale la traversarea Canalului Suez, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
Activităţile de export de animale către ţările din zona Golfului Persic care utilizează Canalul Suez ca rută de transport sunt temporar suspendate, până la o dată care va fi comunicată ulterior.
ANSVSA este în permanent contact şi cu reprezentanţii transportatorilor şi ai operatorilor economici pentru a fi la curent cu desfăşurarea evenimentelor şi a interveni unde este cazul.
„Protecţia şi bunăstarea animalelor este o preocupare constantă a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ca urmare a incidentului din portul Midia din anul 2019, a întreprins mai multe acţiuni în direcţia îmbunătăţirii activităţii în acest domeniu. În acest sens, a promovat modificarea legislaţiei la nivel naţional- Legea 150/2020 – care stabileşte reglementări suplimentare faţă de legislaţia europeană existentă în domeniu privind exportul de animale vii. Ca exemple în acest: transportul rutier la temperaturi de peste 30 grade C implică creşterea spaţiului cu 10%; transportul maritim la o temperatură mai mare de 35 grade Celsius implică creşterea spaţiului cu 15%, transport separat pentru animalele cu coarne şi fără coarne; obligativitatea prezenţei unui medic veterinar pe tot parcursul călătoriei până la destinaţia finală”, subliniază comunicatul citat.