14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSănătateStudiu: Consumul de produse lactate poate proteja împotriva diabetului

Studiu: Consumul de produse lactate poate proteja împotriva diabetului

Un studiu a analizat îndeaproape produsele de origine animală și a descoperit, în mod surprinzător, că anumite produse lactate pot proteja împotriva diabetului. Carnea, pe de altă parte, crește enorm riscul.

Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă formă de diabet și apare atunci când pancreasul nu mai produce suficientă insulină sau când insulina produsă nu poate fi utilizată în mod corespunzător de către organism. Dacă vreți să rămâneți sănătoși, ar trebui să aveți o dietă sănătoasă, care să fie cât mai săracă în alimente de origine animală. Cu toate acestea, nu toate sursele de proteine animale sunt egale din punct de vedere nutrițional. Un studiu realizat de Universitatea Federico II din Napoli a arătat că produsele lactate, cu moderație, pot chiar proteja împotriva diabetului, notează fitbook.de.

Au fost analizate influențe ale produselor de origine animală asupra riscului de diabet. 

Echipa de cercetare a dorit să afle în ce măsură diferitele produse de origine animală au legătură cu apariția diabetului și dacă nu ar fi necesar să actualizeze orientările existente. Au fost evaluate următoarele alimente:

· Carne roșie (miel, vită, porc)

· Carne albă (păsări de curte)

· Carne procesată (cârnați, șuncă etc.)

· Pește

· Produse lactate integrale

· Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi

· Lapte

· Brânză

· Iaurt

· Ouă

Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul reuniunii anuale a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) de la Stockholm.

De ce produsele lactate pot proteja împotriva diabetului?

Paharul clasic de lapte (200 ml pe zi) s-a dovedit a fi cel mai eficient în protejarea împotriva diabetului. Acesta a redus riscul de a dezvolta boala cu 10%. O ceașcă mică de iaurt (100 g pe zi) a fost asociată cu o reducere a riscului cu 6 procente. Brânza nu a avut niciun efect semnificativ asupra apariției diabetului. 

Care ar putea fi motivul? “Produsele lactate sunt bogate în nutrienți, vitamine și alți compuși bioactivi care pot influența favorabil metabolismul glucozei”, explică Dr. Annalisa Giosuè, conducătorul studiului, într-un comunicat de presă.

De exemplu, se știe că proteinele din zer modulează creșterea nivelului de glucoză din sânge după ce se mănâncă. Iar probioticele din iaurt ajută organismul să proceseze mai bine zahărul. În ceea ce privește produsele lactate, pare sigur că acestea nu favorizează diabetul, ci mai degrabă au un efect protector. Așadar, se pot mânca cu moderație.

“Cartonaș roșu” pentru carnea roșie

Pe de altă parte, rezultatele privind carnea roșie și mezelurile sunt alarmante. Dorința zilnică de a mânca carne, în special șuncă, bacon și altele asemenea, crește riscul de diabet cu până la 30 la sută. Doar 100 de grame pe zi sunt suficiente pentru acest lucru. Majoritatea iubitorilor de carne preferă să mănânce de două ori mai multă carne. 

Dacă mănânci pui și pete, nu trebuie să te temi de un risc semnificativ crescut de diabet.

Urmărește RomâniaLiberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

Două locuințe din localitatea Voroneț au fost cuprinse de flăcări

Un incendiu a afectat, sâmbătă, în ajunul Paştelui, două locuinţe din localitatea Voroneţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, potrivit...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă