3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSănătateSistemul informatic din Sănătate, pe butuci. Restart şi cinism

Sistemul informatic din Sănătate, pe butuci. Restart şi cinism

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că i-a cerut ministrului Sănătăţii să-i demită pe directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru defecţiunea din sistemul informatic al Casei, şi pe purtătorul de cuvânt al instituţiei, pentru declaraţiile făcute.

Afirmaţia sa vine după ce purtătorul de cuvânt la CNAS, Daniel Osmanovici, a declarat, miercuri, într-un interviu la un post de radio pe tema defecţiunii sistemului informatic de la CNAS, că “oamenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem”.

“Am văzut declaraţiile purtătorului de cuvânt de la Casa Asigurărilor de Sănătate, ceea ce arată că nu are ce căuta în această funcţie. De aceea, solicit ministrului Sănătăţii demiterea purtătorului de cuvânt al Casei Asigurărilor de Sănătate şi a directorului Casei Asigurărilor de Sănătate (Răzvan Vulcănescu – n.r.). Nu vom accepta niciodată ca un funcţionar public care deţine o anumită funcţie să aibă astfel de cuvinte pentru cetăţeni. (…) Am avut o discuţie cu doamna ministru legat de acest aspect chiar înainte de a intra în sală”, a declarat Viorica Dăncilă, joi, după conferinţa extraordinară de alegeri a Organizaţiei Judeţene Mehedinţi a PSD.

Premierul a adăugat că vor fi analizate cauzele care au provocat o nouă defecţiune a sistemului informatic de la CNAS şi vor fi luate măsuri ca acest lucru să nu se mai repete.

Medicii şi pacienţii sunt extrem de nemulţumiţi de blocajul sistemului informatic. În prezent, doar bolnavii în stare gravă mai beneficiază de serviciile medicilor de familie, care oricum riscă să plătească din buzunar operațiunile pe care le fac fără a le putea valida în sistem. Medicii de familie spun că el este complet blocat de la 1 iulie, în timp ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate susține că problemele ar fi început pe 5 iulie. În acest context, „din cauza nefuncţionării sistemului nu putem raporta serviciile efectuate în iunie, nu putem primi deconturile pentru serviciile medicale raportate (cine a apucat să raporteze). Deci, nu putem factura, prin urmare nu putem primi contravaloarea acestora. Ca urmare, nu vom avea cum să facem la timp plata utilităților și taxelor pentru salariile angajaților”, spun revoltaţii doctorii de familie.

„Face CNAS un protocol de agreement cu ANAF sa ne absolve de penalitățile de intarziere!? Sau mai bine nu, dacă își unesc forțele softurile astea doua, ne dam foc la valize…”, spune Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov. Pe data de 12 iunie, medicii de familie semnau o scrisoare deschisă adresată Guvernului, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătateş. În aceasta semnalau faptul că sistemul informatic este „în colaps total”. Medicii de familie au acordat nota 0,33 sistemului informatic. Aceştia au afirmat că „disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic cât și în comunicarea cu pacientul“. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie trebuie validate în termen de maximum 72 de ore. Însă, au fost situații în care pe o perioada de 3 zile sistemul a funcționat, adunat, 2-3 ore.”

 

Daniel Osmanovici, purtător de cuvând al CNAS: „Oamenii mor oricum. Şi cu, şi fără sistem”

Într-o intervenţie la RFI, purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici a declarat că medicii pot înregistra în offline toate operațiunile medicale, urmând ca după repornirea sistemului aceste operațiuni să fie înregistrate oficial. Întrebat în legătură cu situaţia în care, în această perioadă de blocaj, ar muri oameni din cauza lipsei serviciilor medicale, purtătorul de cuvânt al CNAS declară, scuzându-se dacă este cumva cinic, că ”oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem”. „Acum dacă a picat sistemul se întâmplă cele mai mari nenorociri de pe planeta Pământ în România?”, a spus Daniel Osmanovici.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care conform ministrului Sănătății este responsabilă de funcționarea sistemului, se scuză și spune că face toate eforturile pentru a reporni sistemul. ”Mâine, 18 iulie, va fi o primă tentativă de restartare a programului”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici.

Când a fost întrebat de ce este picat sistemul, acesta a oferit un răspuns ambiguu. „Eu sunt relativ nou în acest sistem, abia ce am împlinit un an. Este nevoie de mentenanță, de suport licențe…”, a spus purtătorul de cuvânt al CNAS. 

 

Un colos întreţinut cu zeci de milioane de lei

Sistemul Cardului National de Asigurări Sociale de Sănătate (CEAS) a costat peste 87,6 milioane lei fără (TVA). Acesta fost implementat de HP Romania și Novensys Corporation, având ca subcontractant pe SIVECO Romania, amintește Societatea Națională de Medicina Familiei. Contractul a fost atribuit în luna aprilie 2012. „Contractul de servicii privind implementarea prescripției electronice (SIPE), in valoare de peste 36,2 milioane lei fără TVA, a fost atribuit în 2012 către HP România. În 31 martie 2017 s-au mai cheltuit 7,6 milioane de lei, fără TVA, pe un contract în care SIVECO se angaja să asigure mentenanța și suportul tehnic pentru softul care integrează toate informațiile la nivelul Casei, sistem dezvoltat tot de SIVECO odată cu SIUI”, se arăta în scrisoarea deschisă a medicilor de familie.

Reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei au spus că „până în acest moment nicio persoană și nicio instituție nu au fost făcute responsabile pentru modul ineficient în care au fost cheltuiți banii publici în acest proiect”.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă