16.1 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSănătatePartidul AUR a inițiat un proiect de lege pentru construirea de spitale

Partidul AUR a inițiat un proiect de lege pentru construirea de spitale

Partidul AUR a inițiat un proiect de lege care să susțină construirea, amenajarea și dotarea de unități sanitare în România.

“Prin implementarea acestui program, AUR își propune susţinerea financiară a investiţiilor private în extinderea, construcţia şi / sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de unități sanitare constituite și organizate conform legii. Potrivit proiectului, susţinerea financiară constă atât într-un ajutor nerambursabil privind o parte din cheltuielile eligibile, cât şi în garantarea de către stat a unei părţi din creditul utilizat de către investitor pentru extinderea, construcţia, şi / sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de unități sanitare”, precizează un comunicat de presă transmis de AUR la data de 16 octombrie 2023.

Conform acestui proiect legislativ, un investitor ar primi un “ajutor nerambursabil de până la 5.000.000 euro din cheltuielile eligibile, pentru extinderea, construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de unități sanitare”. Ajutorul nerambursabil ar fi oferit investitorului “după terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Sănătății, în baza documentelor justificative”.

Proiectul de lege privind implementarea programului „Alexandru Pesamosca” face parte din lista de priorități pe care AUR a anunțat-o la începutul sesiunii parlamentare din septembrie 2023.

Pe lângă dotarea insuficientă a spitalelor de stat, România se confruntă și cu un deficit de medici și de asistente medicale, mai ales în zonele rurale. Deficitul se referă atât la personalul medical care ar trebui să lucreze în spitale, cât și la medicii de familie.

Pentru a ameliora această situație, în luna mai 2023, Ministerul Sănătății a organizat un concurs suplimentar de rezidențiat, pentru locurile și posturile care au rămas neocupate în sesiunea din noiembrie 2022. La concursul din 14 mai 2023 au fost disponibile 626 de posturi. Dintre aceste posturi scoase la concurs în luna mai, cele mai multe (99) au fost la specialitatea Chirurgie generală.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cu cât va crește salariul minim

Salariul minim brut va crește la 3700 de lei, anunță un articol publicat pe site-ul Termene.ro. Decizia privind creșterea salariului minim în România este reglementată...

Cu cât va crește salariul minim

Salariul minim brut va crește la 3700 de lei, anunță un articol publicat pe site-ul Termene.ro. Decizia privind creșterea salariului minim în România este reglementată...

Guvernul aprobă reorganizarea ANAF. Organigrama crește cu 200 de oameni și încă un post de vicepreședinte

În ședința din 23 mai 2024, Executivul urmează să aprobe o Hotărâre de Guvern pentru modificarea organigramei Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Noile reglementări...
Ultima oră
Pe aceeași temă