9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSănătateOMS:O dietă sănătoasă este esențială pentru o sănătate bună și nutriție!

OMS:O dietă sănătoasă este esențială pentru o sănătate bună și nutriție!

 

 Vă protejează împotriva multor boli cronice netransmisibile, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerul. Consumul unei varietăți de alimente și consumul de mai puțină sare, zaharuri și grăsimi trans saturate și produse industrial sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă.
 

O dietă sănătoasă cuprinde o combinație de alimente diferite. Acestea includ:

 
*Cerealele (grâu, orz, secară, porumb sau orez) sau tuberculi sau rădăcini cu amidon (cartof, ignam, taro sau manioc).
*Leguminoase (linte și fasole).
*Fructe și legume.
*Alimente din surse animale (carne, pește, ouă și lapte).

 
Bebeluși și copiii mici care sunt alăptați

 
Hrănirea bebelușilor exclusiv cu lapte matern de la naștere până la 6 luni de viață este importantă pentru o dietă sănătoasă. De asemenea, este important să introduceți o varietate de alimente complementare sigure și hrănitoare la vârsta de 6 luni, în timp ce continuați să alăptați până când copilul dumneavoastră are doi ani și peste.
 
 

 

Mănâncă multe legume și fructe

 
Sunt surse importante de vitamine, minerale, fibre dietetice, proteine ​​vegetale și antioxidanți.
Persoanele cu diete bogate în legume și fructe prezintă un risc semnificativ mai mic de obezitate, boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și anumite tipuri de cancer.

 
 
Mănâncă mai puțină grăsime

 
Grăsimile și uleiurile și sursele concentrate de energie. Consumul prea mult, în special a tipurilor greșite de grăsimi, cum ar fi grăsimile trans-saturate și produse industrial, pot crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Utilizarea uleiurilor vegetale nesaturate (măsline, soia, floarea soarelui sau ulei de porumb), mai degrabă decât grăsimi animale sau uleiuri bogate în grăsimi saturate (unt, ghee, untură de porc, nucă de cocos și ulei de palmier) va ajuta la consumul de grăsimi mai sănătoase.
Pentru a evita creșterea nesănătoasă în greutate, consumul total de grăsimi nu trebuie să depășească 30% din aportul total de energie al unei persoane.

 
 
Limitați aportul de zaharuri

 
Pentru o dietă sănătoasă, zaharurile ar trebui să reprezinte mai puțin de 10% din aportul total de energie. Reducerea și mai mult la sub 5% are beneficii suplimentare pentru sănătate.
Alegerea fructelor proaspete în loc de gustări dulci precum prăjituri, prăjituri și ciocolată ajută la reducerea consumului de zaharuri.Limitarea aportului de băuturi răcoritoare, sodă și alte băuturi bogate în zaharuri (sucuri de fructe, cordiale și siropuri, lapte aromat și băuturi cu iaurt) ajută, de asemenea, la reducerea aportului de zaharuri.

 
 
Reduceți aportul de sare

Menținerea consumului de sare ajută la prevenirea hipertensiunii și reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral la populația adultă.
Limitați cantitățile de sare și condimentele bogate în sodiu (sos de soia și sos de pește) atunci când gătiți și pregătiți alimente ajută la reducerea aportului de sare.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă