16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSănătateNU-I ADEVĂRAT !

NU-I ADEVĂRAT !

I.      ATITUDUNE ACTIVA TERAPEUTICA . Stimularea imunitatii nespecifice. Imunitatea este in mare de 2 feluri, specifica si nespecifica. Cea specifica este reprezentata de anticorpii specifici anti-virus, obtinuti in general prin vaccin. Si este cea mai eficienta. Dar si cea nespecifica are importanta ei, in cazul de fata este responsabila de vindecari, care depasesc cu mult numarul agravarilor si al deceselor.

Imunitatea nespecifica poate fi intarita prin mai multe modalitati, active si pasive.

Active : cresterea sanatatii. Cu riscul de a derapta in tautologie, “mens sana in corpore sano” nu este o vorba goala. Sportivii si cei care duc o viata sportiva sunt mai sanatosi. Deci cresterea nivelului sanatatii se poate realiza : 

1.       prin exercitii, in special respiratii care sa creeze citeva secunde de supra-presiune in arborele respirator (de ex 4-2-8-2, inspiri 4 secunde, tii respiratia 2, expiri in 8 secunde, fortat, sa storci si o parte in aerul rezitdual, tii 2 secunde). Absolut toti virusi si toate bacteriile sunt negativ afectati-afectate de o crestere a presiunii oxigenului in plamani. Cele 2 secunde de tinere a respiratiei realizeaza acest lucru. 

Este ilustrativ ca la multi dintre vindecati, oxigenul administrat cu o lejera presiune, cu sau fara respirator, a fost esential. Organismul poate lupta cu succes cu infectia, daca organele si sistemele lui primesc destul oxigen, decesele din formele extreme (SARS) se datoreaza hipoxiei si hipoxemiei (scaderii dramatice a nivelului sanguin de oxigen)

Dar si exercitii de gimnastica la domiciliu, mobilitate si forta. Acestea pot fi utilizate si ca test, daca te simti mai bine dupa ele, peservereaza, daca te simti epuizat, redu numarul si intensitatea miscarilor, dar nu renunta. Pt a fi eficiente, exercitiile vor fi efectuate de minimum 2 ori pe zi.

2. Dieta. Ideala ar fi cea vegetariana, sau macar reducerea alimentatiei la un absolut minimum (necesitatile organismului sunt de max. 70 de gr. proteine zilnic. Surplusul este transformat in glucoza prin neoglocogeneza, deci substrat energetic, dar transformarea presupune un efort energetic mai mare decit cel rezultat din neoglucogeneza. Fortind organismul sa prelucreze un exces de proteine il suprasolicitam si deci e mai putin capabil sa lupte cu infectia.

        Chiar lacto-vegetarian, regimul trebuie sa fie normocaloric pt persoanele normo-ponderale, si hipo-caloric pentru supra-ponderali.

 

3. Reducerea stresului. Este cunoscut de decenii, in mod stiintific demonstrat si de sute de ani de catre bun simtul popular ca stresul reduce imunitatea si, deci, slabeste organismul. Lupta activa anti-depresie este esentiala, concentrarea in activitati care sa intrerupa obsesia pericolului si deci stresul inerent. Risul si buna dispozitie cresc potentialul imunitar al organismului si deci capacitatea de vindecare. Mari spitale occidentale angajeaza de zeci de ani actori si clowni care sa dea mini-spectacole in saloanele pacientilor gravi si rezultatele sunt exceptionale. Deci sa preferam comediile in locul actiunii violente si al filmelor horror.

In aceeasi nota, reducerea activa stresului prin meditatie si vizualizare este capitala. Bine facuta, poate duce ea singura la vindecare.

4. Evitarea intoxicatiilor habituale si reducerea riscurilor existente. Capacitatea de protectie a organismului este mare, dar nu infinita. Nu-i da o povara suplimentara unui cal obosit. Daca esti fumator, nu mai fuma sau macar redu tigarile. Infectia fiind in special respiratorie, reduce capacitatea plamanilor de-a oxigena singele, de unde valoarea terapeutica a oxigenului si a respiratoarelor mecanice. Daca pe linga hypoxemia (reducerea oxigenululi sangvin) inerenta infectiei o mai adaogi si pe cea inerenta fumatului, cind in loc de oxigen introduci in plamani monoxid de carbon si gudroane cancerigene, rezultatele nu pot fi decit proaste.

        Daca esti bautor, renunta la alcool, macar pe durata epidemiei. Sub orice forma si in orice cantitate alcoolul este toxic. Sigur, de-a lungul miilor de ani de cind omenirea il uzeaza si abuzeaza, s-au dezvoltat mijloace de protectie, mai ales hepatice. Un proces numit gicurono-conjugare reuseste sa metabolizeze (sa transforme chimic) alcoolul in produsi netoxici, dar asta e valabil pt un maximum de 100 ml la barbatul adult si sanatos, mai putin la adolescenti, femei, bolnavi, batrani. Zicala ca tuica ar avea valoare terapeutica are doar valoare mitologico-distractiva. Alcoolul sub orice forma si in orice cantitate suprasolicita ficatul reducindu-i deci capacitatea de a participa la lupta anti-infectie (anticorpii sunt proteine si proteinele sunt sintetizate in ficat).

 

5. Protectia activa personala  a ) Masca. Este complet neadevarat ca o masca improvizata nu te poate  proteja. Nu te protejeaza la fel de bine ca o masca profesionala, dar o protectie relativa este preferabila lipsei totale. Chiar si o tesatura dubla, batista, batic, orice textila, aplicata peste gura si nas, reduce in mare parte pasajul virusului in ambele sensuri.

 

                                b) Manusi de protectie. Dat fiind ca afirmativ virusul rezista pe suprafetele infectate, aparent zeci de ore (desi personal ma indoiesc), folosirea unor manusi-latex este o masura importanta in combaterea transmiterii. Precizare importanta : spalarea mainilor trebuie facuta si cu manusi, cu aceeasi grija si frecventa.

 

                                 c) Ochelari de protectie. Vectorul transmiterii fiind aparent micro-picaturile, calea respiratorie de infectare, desi preferentiala, nu este unica. Conjuntiva oculara e si ea o cale. O pereche de ochelari de plastic transparent costa aprox 10 lei. Si protejeaza mai bine decit ochelarii de vedere pt cau suprafata mai mare si un profil curbat care asigura si protectie laterala.

 

                                d) Boneta sau sapca de protectie. Micro-picaturile infectate provenite din respiratia celor bolnavi precum si din stranut sau tuse, pot ajunge pe pielea paroasa a capului (altor persoane). Si de acolo, prin atingere, mai departe, in organism. Sunt expuse mai mult doamnele si domnisoarele, cu parul lor lung. Deci, legati-va parul si acoperiti-l.

 

II.    MIJLOACE PASIVE TERAPEUTICE, DIRECTE SI  DE STIMULARE A IMUNITATII (MEDICAMENTE)

Exista preparate care si-au demonstrat valoarea in cresterea imunitatii nespecifice, deci intarirea mijloacelor de aparare a organismului impotriva tuturor agentilor patogeni, bacterii sau virusuri. Dificultatea omorarii virusurilor consta in faptul ca trebuiesc interceptati in faza sanguine, cind sunt transportati de la poarta de intrare in viitoarele cellule gazed, si, dupa moartea acestora, interceptarea noilor virusi fabricati de ele in drumul lor spre viitoarele cellule-victima. Odata intracellular, nu poti distruge virului fara sa distrugi celula. Si nu-l poti nici detecta. Totus, preparate care au demonstrat de-a lungul anilor un success partial dar constant exista. In cazul specific al corona-virusului el ear fi :

 

1.       Polidin. Desi reprezentat de o suspensie de mai multe bacterii inactivate, (deci microbi nu virusuri), cresterea imunitatii nespecifice este reala, importanta si eficienta si impotriva infectiilor virale. Din motive comerciale a disparut o vreme din farmacii, zvonurile zic ca s-au putea reintroduce.

 

2.       Cloroquina : preparat antimalarie, s-a dovedit efficient in anumite infectii virale, inclusiv cu Corona. Ramine de vazut daca si alte peparate animalarice similare, de ex. Amodiaquina au acelasi efect.

 

3.       Roborante (intaritoare) : vitamina C in doza mare, 1 gr / zi.

 

Deci, stimati pacienti, recapitulind : implicati-va activ in propriul tratament, ce faceti pt propria persoana este de 10 ori mai important decit orice tratament medicamentos sau izolare (nu ca acestea n-ar fi importante). Nu asteptati  miracole de la tratamentul pasiv, pilula miraculoasa nu exista. Sigur, medicina nu ofera nicioadata certitudini. Doar probabilitati. Chiar aplicind toate masurile descries mai sus, nu exista o garantie de 100 % non-contaminare. Dar ofera garantia cresterii sanselor de amelirorare si vindecare, chiar a celor infectati deja, cu 1000 %, literalmente de 10 ori

 

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă