32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSănătateMedicii de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru

Medicii de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru

Plenul Camerei a aprobat proiectul de lege pentru modificarea art. 75 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. S-au înregistrat 258 de voturi „pentru” şi trei abţineri.

Potrivit raportului Comisiei pentru sănătate, cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru în altă unitate administrativ-teritorială, unde nu funcţionează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, dacă solicitantul asigură un program fracţionat de minim 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază.

„În cele două puncte secundare de lucru, medicul poate asigura un program de zece ore pe săptămână pe punct de lucru, încadrându-se în programul de jumătate de normă reglementat de legislaţia actuală. Lipsa de medici de familie din peste 500 de comune justifică această modificare. Deschiderea unui punct de lucru secundar situat la mai puţin de 15 km faţă de cabinetul propriu nu se justifică, întrucât decizia aparţine în exclusivitate medicului de familie care doreşte să deschidă un punct de lucru şi această dorinţă nu poate şi nici nu trebuie să fie îngrădită de legislaţie în condiţiile în care avem o lipsă de 500 de medici de familie în aceste comune şi modificarea legislativă oricum include restricţia de a avea posibilitatea deschiderii unui punct de lucru numai şi numai în comunele unde nu există cabinet de medicină de familie. Toate cabinetele şi punctele secundare de lucru vor aparţine de aceeaşi CJAS la nivel judeţean, astfel nu o să întâmpinăm nicio problemă de finanţare sau stabilire corectă a programului de lucru”, se explică în raportul de specialitate.

În cazul în care sunt mai multe solicitări, prioritate are medicul cu cel mai mic număr de pacienţi pe listă, se mai arată în proiect.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă