Sunt reale schimbฤrile copilului trecut prin divorศ? Da. Transformarile emotionale ale minorului ce ajunge sฤ aibฤ, în Universul personal, mai mult de doi pฤrinศi, sunt reale sau fabricate? De cele mai multe ori sunt reale ศi în funcศie de educaศia ศi modelul parental copiat, acestea pot avea ศi un caracter teatral. Scopul fiind clar: intimidarea.
Cum poate ajunge un copil sฤ aibฤ 4 pฤrinศi? Pฤrinศii biologici divorteazฤ ศi îศi refac viaศa, impunând total greศit ศi absurd ca minorul sฤ îi spunฤ noului partener al mamei, Tata ศi noului partener al tatฤlui, Mama. Are copilul 4 pฤrinศi? Categoric nu, dar el aศa simte. Se luptฤ copilul cu toศi cei 4 adulศi? Da. Pânฤ la epuizare.
Divorศul altereazฤ Universul copilului. Din neînศelegerea despฤrศirii copilul se poate îmbolnฤvi. Tulburarea de anxietate, tulburarea de somn, tulburarea de stres, depresia reprezintฤ principalele „boli” ce pot apฤrea la copiii ce trec printr-un divorศ, fฤrฤ sustinere psihologicฤ ศi în lipsa intervenศie psihologice.
Ce nu înศelege clar minorul? Motivul pentru care pฤrinศii lui nu mai sunt împreunฤ cu el, în aceeaศi casฤ. Chiar dacฤ cel mic a asistat la zeci de certuri ศi rฤspunsuri tฤioase, el a asimilat comportamentul adulศilor ca definitoriu pentru ei. Apar schimbฤri în viziunea sa despre cum aratฤ ศi se poartฤ o familie? Da. Odatฤ cu ocazia întâlnirii altor familii prietene, minorul observฤ cฤ nu existฤ tensiune, certuri sau vorbe urâte ศi se întreabฤ dacฤ doar în familia sa acest comportament este valid. Dupฤ vârsta de 10 ani, copilul, prinzând curaj, le adreseazฤ cea mai grea întrebare tutorilor: voi de ce vฤ certaศi mereu? De ce nu puteศi sฤ fiศi ca pฤrinศii colegilor mei?
Dupฤ pronunศarea divorศului ศi odatฤ cu mutarea unuia dintre tutori în altฤ casฤ, copilul o sฤ se simtฤ abandonat ศi în funcศie de discuศiile purtate cu pฤrintele cu care a rฤmas minorul o sฤ formuleze urmฤtoarea idee: ”Tata? Tata ne-a pฤrฤsit. A plecat cu o altฤ femeie”. Sau: ”Tata? Tata m-a abandonat. A divorศat ศi de mine.”
O altฤ variantฤ: ”Nu o mai suporta pe mama, se certau mult ศi, într-o zi, Tata a plecat”. Aceleaศi scenarii sunt valabile ศi pentru Mame.
Va încerca minorul sฤ îi readucฤ pe cei doi împreunฤ? Da din tot sufletul lui. Cum? Copilul începe sฤ mintฤ, de la lucruri mฤrunte pânฤ la lucruri serioase. Exemplu: diriginta informeazฤ pฤrinศii cฤ minorul nu îศi face temele ศi cฤ nu este activ la ore.
Întrebat minorul rฤspunde: doamna are ceva cu mine. Caietele sunt la dânsa nu am cum sฤ îศi arฤt dar eu mi-am fฤcut toate temele. ศi ieri am rฤspuns de douฤ ori, la mate ศi la românฤ.
Mai avem un exemplu: directoarea ศcolii contacteazฤ familia minorului, informându-i pe ambii pฤrinศi biologici cฤ elevul este acuzat de bulling. Copilul se aparฤ spunând aศa: nu eu sunt cel rฤu. Copiii se bat în jurul meu în pauzฤ ศi eu mฤ apฤr.
Copilul o sฤ susศinฤ varianta lui, o perioadฤ lungฤ de timp? Da. Din frica pierderii dragostei pฤrintelui cu care a rฤmas. In timp copilul cere ajutorul când nu este necesar, în spete mฤrunte? Da. Refuzฤ sฤ mai doarmฤ singur noaptea? Da. Cautฤ permanent motive ca pฤrinศii sฤ se întâlneascฤ sperând într-o reconciliere. Da. Toate aceste lucruri le face dintr-o credinศฤ greศitฤ: se simte vinovat de divorศul pฤrinศilor.
De ce este stabil un copil? Datoritฤ faptului cฤ pฤrinศii lui se înศeleg foarte bine.
De ce este obraznic un copil? Datoritฤ faptului cฤ pฤrinศii lui uneori se ceartฤ ศi se ameninศฤ. De ce este trist un copil? Pentru cฤ trebuie sฤ aleagฤ cu cine rฤmâne. ศi cum ar putea sฤ o facฤ atât timp cât îi iubeศte la fel pe ambii pฤrinศi?
Ce se întâmplฤ în mintea copilului când apare noul partener de viaศฤ al Mamei? O furtunฤ de gânduri apare în mintea sa. Rฤzboiul a început. Copilul dacฤ nu este pregฤtit cu luni de zile înaintea permanentizarii schimbฤrii, reactioneazฤ prost putând acuza de fapte îngrozitoare ศi false Noul Tatฤ.
Cum se pregฤteศte corect copilul pentru a accepta fฤrฤ greutate noul partener?
Vor avea loc întâlniri „din întâmplare” pe stradฤ, la mall ศi în parc. Mama ศi copilul se plimbฤ ศi din întâmplare se întâlnesc cu prietenul/colegul/cunoศtinta mamei din facultate. Sฤptฤmâni mai târziu mama trebuie sฤ reparare o uศฤ de la mobila din bucatarie sau o bateria de la duศ ศi cel mai priceput este colegul mamei.
Modalitatea de introducere a noului partener al pฤrintelui, în viaศa copilului este foarte importantฤ. Copilul nu trebuie sฤ se sperie, sฤ simtฤ impunerea sau obligaศia de a accepta noul partener al parintelui sฤu.
Copilul nu trebuie sฤ fie obligat sฤ îi spunฤ Tatฤ sau Mamฤ noului partener al pฤrintelui. Pentru cฤ, nu-i aศa?, copiii nu pot avea decât 2 pฤrinศi biologici.