18.5 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSฤƒnฤƒtateCopilul ศ™i Divorศ›ul

Copilul ศ™i Divorศ›ul

Sunt reale schimbฤƒrile copilului trecut prin divorศ›? Da. Transformarile emotionale ale minorului ce ajunge sฤƒ aibฤƒ, în Universul personal, mai mult de doi pฤƒrinศ›i, sunt reale sau fabricate? De cele mai multe ori sunt reale ศ™i în funcศ›ie de educaศ›ia ศ™i modelul parental copiat, acestea pot avea ศ™i un caracter teatral. Scopul fiind clar: intimidarea.

Cum poate ajunge un copil sฤƒ aibฤƒ 4 pฤƒrinศ›i? Pฤƒrinศ›ii biologici divorteazฤƒ ศ™i îศ™i refac viaศ›a, impunând total greศ™it ศ™i absurd ca minorul sฤƒ îi spunฤƒ noului partener al mamei, Tata ศ™i noului partener al tatฤƒlui, Mama. Are copilul 4 pฤƒrinศ›i? Categoric nu, dar el aศ™a simte. Se luptฤƒ copilul cu toศ›i cei 4 adulศ›i? Da. Pânฤƒ la epuizare.

Divorศ›ul altereazฤƒ Universul copilului. Din neînศ›elegerea despฤƒrศ›irii copilul se poate îmbolnฤƒvi. Tulburarea de anxietate, tulburarea de somn, tulburarea de stres, depresia reprezintฤƒ principalele „boli” ce pot apฤƒrea la copiii ce trec printr-un divorศ›, fฤƒrฤƒ sustinere psihologicฤƒ ศ™i în lipsa intervenศ›ie psihologice.

Ce nu înศ›elege clar minorul? Motivul pentru care pฤƒrinศ›ii lui nu mai sunt împreunฤƒ cu el, în aceeaศ™i casฤƒ. Chiar dacฤƒ cel mic a asistat la zeci de certuri ศ™i rฤƒspunsuri tฤƒioase, el a asimilat comportamentul adulศ›ilor ca definitoriu pentru ei. Apar schimbฤƒri în viziunea sa despre cum aratฤƒ ศ™i se poartฤƒ o familie? Da. Odatฤƒ cu ocazia întâlnirii altor familii prietene, minorul observฤƒ cฤƒ nu existฤƒ tensiune, certuri sau vorbe urâte ศ™i se întreabฤƒ dacฤƒ doar în familia sa acest comportament este valid. Dupฤƒ vârsta de 10 ani, copilul, prinzând curaj, le adreseazฤƒ cea mai grea întrebare tutorilor: voi de ce vฤƒ certaศ›i mereu? De ce nu puteศ›i sฤƒ fiศ›i ca pฤƒrinศ›ii colegilor mei?

Dupฤƒ pronunศ›area divorศ›ului ศ™i odatฤƒ cu mutarea unuia dintre tutori în altฤƒ casฤƒ, copilul o sฤƒ se simtฤƒ abandonat ศ™i în funcศ›ie de discuศ›iile purtate cu pฤƒrintele cu care a rฤƒmas minorul o sฤƒ formuleze urmฤƒtoarea idee: ”Tata? Tata ne-a pฤƒrฤƒsit. A plecat cu o altฤƒ femeie”. Sau: ”Tata? Tata m-a abandonat. A divorศ›at ศ™i de mine.”

O altฤƒ variantฤƒ: ”Nu o mai suporta pe mama, se certau mult ศ™i, într-o zi, Tata a plecat”. Aceleaศ™i scenarii sunt valabile ศ™i pentru Mame.
Va încerca minorul sฤƒ îi readucฤƒ pe cei doi împreunฤƒ? Da din tot sufletul lui. Cum? Copilul începe sฤƒ mintฤƒ, de la lucruri mฤƒrunte pânฤƒ la lucruri serioase. Exemplu: diriginta informeazฤƒ pฤƒrinศ›ii cฤƒ minorul nu îศ™i face temele ศ™i cฤƒ nu este activ la ore.
Întrebat minorul rฤƒspunde: doamna are ceva cu mine. Caietele sunt la dânsa nu am cum sฤƒ îศ›i arฤƒt dar eu mi-am fฤƒcut toate temele. ศ˜i ieri am rฤƒspuns de douฤƒ ori, la mate ศ™i la românฤƒ.
Mai avem un exemplu: directoarea ศ™colii contacteazฤƒ familia minorului, informându-i pe ambii pฤƒrinศ›i biologici cฤƒ elevul este acuzat de bulling. Copilul se aparฤƒ spunând aศ™a: nu eu sunt cel rฤƒu. Copiii se bat în jurul meu în pauzฤƒ ศ™i eu mฤƒ apฤƒr.

Copilul o sฤƒ susศ›inฤƒ varianta lui, o perioadฤƒ lungฤƒ de timp? Da. Din frica pierderii dragostei pฤƒrintelui cu care a rฤƒmas. In timp copilul cere ajutorul când nu este necesar, în spete mฤƒrunte? Da. Refuzฤƒ sฤƒ mai doarmฤƒ singur noaptea? Da. Cautฤƒ permanent motive ca pฤƒrinศ›ii sฤƒ se întâlneascฤƒ sperând într-o reconciliere. Da. Toate aceste lucruri le face dintr-o credinศ›ฤƒ greศ™itฤƒ: se simte vinovat de divorศ›ul pฤƒrinศ›ilor.

De ce este stabil un copil? Datoritฤƒ faptului cฤƒ pฤƒrinศ›ii lui se înศ›eleg foarte bine.
De ce este obraznic un copil? Datoritฤƒ faptului cฤƒ pฤƒrinศ›ii lui uneori se ceartฤƒ ศ™i se ameninศ›ฤƒ. De ce este trist un copil? Pentru cฤƒ trebuie sฤƒ aleagฤƒ cu cine rฤƒmâne. ศ˜i cum ar putea sฤƒ o facฤƒ atât timp cât îi iubeศ™te la fel pe ambii pฤƒrinศ›i?

Ce se întâmplฤƒ în mintea copilului când apare noul partener de viaศ›ฤƒ al Mamei? O furtunฤƒ de gânduri apare în mintea sa. Rฤƒzboiul a început. Copilul dacฤƒ nu este pregฤƒtit cu luni de zile înaintea permanentizarii schimbฤƒrii, reactioneazฤƒ prost putând acuza de fapte îngrozitoare ศ™i false Noul Tatฤƒ.
Cum se pregฤƒteศ™te corect copilul pentru a accepta fฤƒrฤƒ greutate noul partener?
Vor avea loc întâlniri „din întâmplare” pe stradฤƒ, la mall ศ™i în parc. Mama ศ™i copilul se plimbฤƒ ศ™i din întâmplare se întâlnesc cu prietenul/colegul/cunoศ™tinta mamei din facultate. Sฤƒptฤƒmâni mai târziu mama trebuie sฤƒ reparare o uศ™ฤƒ de la mobila din bucatarie sau o bateria de la duศ™ ศ™i cel mai priceput este colegul mamei.

Modalitatea de introducere a noului partener al pฤƒrintelui, în viaศ›a copilului este foarte importantฤƒ. Copilul nu trebuie sฤƒ se sperie, sฤƒ simtฤƒ impunerea sau obligaศ›ia de a accepta noul partener al parintelui sฤƒu.

Copilul nu trebuie sฤƒ fie obligat sฤƒ îi spunฤƒ Tatฤƒ sau Mamฤƒ noului partener al pฤƒrintelui. Pentru cฤƒ, nu-i aศ™a?, copiii nu pot avea decât 2 pฤƒrinศ›i biologici.

Cele mai citite

Romรขnia, pe primul loc รฎn Europa รฎntre statele cu cea mai redusฤƒ dependenศ›ฤƒ de gaze

Ministerul Energiei anunศ›ฤƒ cฤƒ, din 2027, vom fi tot numฤƒrul unu รฎn Europa, dar ca producฤƒtor de gaze naturale Criza energeticฤƒ, volatilitatea preศ›urilor, rฤƒzboiul din...

Hezbollah a lansat un atac cu rachete cฤƒtre baza serviciului de informaลฃii militare israeliene, Glilot, lรขngฤƒ Tel Aviv

Gruparea libanezฤƒ Hezbollah a anunลฃat luni cฤƒ a lansat o salvฤƒ de rachete cฤƒtre principala bazฤƒ a serviciului de informaลฃii militare israeliene, Glilot, lรขngฤƒ...

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau รฎn portul Odesa

O rachetฤƒ a ruลŸilor a lovit luni o navฤƒ sub pavilion Palau รฎn portul Odesa, ucigรขnd un cetฤƒลฃean ucrainean ลŸi rฤƒnind cinci cetฤƒลฃeni strฤƒini,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ