Care sunt cele mai importante idei pentru a învăța cum să fim fericiți?

Există pași pe care îi putem face pentru a cultiva fericirea?

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

19.10.2020 - 16:30

 

Dă-ți voie să fii om.


 
Când acceptăm emoții - cum ar fi frica, invidia, tristețea sau anxietatea - ca fiind naturale, suntem mai predispuși să le depășim. Respingerea emoțiilor noastre, plăcute sau dureroase, duce la frustrare și nefericire. Suntem o cultură obsedată de plăcere și credem că semnul unei vieți demne este absența disconfortului; iar când experimentăm durere, consideră că ceva trebuie să fie în neregulă cu noi. De fapt, este ceva în neregulă cu noi dacă nu trăim uneori tristețe sau anxietate - care sunt emoții umane. Paradoxul este că atunci când ne acceptăm sentimentele - când ne dăm permisiunea de a fi oameni și de a experimenta emoții dureroase - suntem mai predispuși să ne deschidem către emoții plăcute.

 

Fericirea se află la intersecția dintre plăcere și sens.


 
Indiferent dacă suntem la locul de muncă sau acasă, scopul este să ne angajăm în activități care sunt atât semnificative din punct de vedere personal, cât și plăcute. Când acest lucru nu este fezabil, asigurați-vă că aveți stimulente de fericire, momente pe tot parcursul săptămânii care vă oferă atât plăcere, cât și sens. Cercetările arată că o oră sau două dintr-o experiență plăcută și plină de sens pot afecta calitatea unei zile întregi sau chiar a unei săptămâni întregi.

 

Rețineți că fericirea depinde în mare parte de starea noastră sufletească, nu de statutul nostru sau de starea contului nostru bancar.


 
Cu excepția circumstanțelor extreme, nivelul nostru de bunăstare este determinat de ceea ce alegem să ne concentrăm atenția și de interpretarea evenimentelor externe. De exemplu, ne concentrăm pe partea goală a părții complete a paharului? Privim eșecurile ca fiind catastrofale sau le vedem ca pe oportunități de învățare?
Simplifică! Suntem, în general, prea ocupați, încercând să strângem tot mai multe activități într-un timp din ce în ce mai puțin. Cantitatea influențează calitatea și facem compromisuri asupra fericirii noastre încercând să facem prea multe. A ști când să spunem „nu” altora înseamnă adesea să ne spunem „da”.

 

Amintiți-vă legătura minte-corp.


 
Ceea ce facem - sau nu facem - cu corpurile noastre ne influențează mintea. Exercițiile fizice regulate, somnul adecvat și obiceiurile alimentare sănătoase duc atât la sănătatea fizică, cât și la cea mentală.

 

 
Exprimați recunoștință, ori de câte ori este posibil.


 
Prea des considerăm că ceea ce avem în viață ni se cuvine. Învață să apreciezi și să savurezi lucrurile minunate din viață, de la oameni până la mâncare, de la natură până la un zâmbet.

 

Prioritizați relațiile.


 
O latură principală a fericirii o reprezintă timpul pe care îl petrecem cu oamenii de care ne pasă și cărora le pasă de noi. Cea mai importantă sursă de fericire poate fi persoana care stă lângă tine. Apreciați-le, savurați timpul petrecut împreună.

Citește totul despre:

#fericire #viață #lecții

Comentarii