În zilele noastre, auzim din ce în ce mai des în jurul nostru de cupluri care se confruntă cu infertilitatea. Din fericirea, avansurile tehnologice din ultimele decenii au condus la descoperirea unor metode prin care cuplurile infertile pot concepe un copil. Fertilizarea in vitro a luat amploare în ultimii ani ca o ultimă soluție în lupta împotriva infertilității. Citește în continuare și află ce este fertilizarea in vitro și când poți apela la ea.
Ce este fertilizarea in vitro?
Fertilizarea in vitro este o tehnologie de reproducere umană asistată ce implică mai multe etape:
- Stimularea producției de ovule prin administrarea de medicamente;
- Recoltarea ovulelor din ovar printr-o procedură chirurgicală efectuată sub anestezie;
- Fertilizarea ovulului cu spermatozoidul în condiții artificiale (in vitro);
- Cultura embrionului pentru a se asigura că acesta se divide și se dezvoltă;
- Transferul embrionului la nivelul uterului sau înghețarea și depozitarea acestuia pentru o utilizare ulterioară.
Cât de eficientă este fertilizarea in vitro?
Rata de succes a acestei metode depinde de vârsta mamei. Atunci când mama are mai puțin de 35 de ani, fertilizarea in vitro are o rată de succes de 41-43% conform Asociației Americane pentru Sarcină. Odată cu înaintarea în vârstă, rata de succes scade la 13-18% pentru femeile de peste 40 de ani.
Când este indicată fertilizarea in vitro?
Fertilizarea in vitro este o metodă invazivă și costisitoare, motiv pentru care înainte de a apela la ea, sunt indicate alte tratamente de fertilitate precum administrarea de medicamente sau inseminarea intrauterină. În cazul în care aceste metode eșuează, se poate apela la fertilizarea in vitro. Problemele de infertilitate pentru care poate fi indicată fertilizarea in vitro includ:
- Scăderea fertilității la femeile de peste 40 de ani;
- Blocarea sau afectarea trompelor uterine;
- Insuficiența ovariană;
- Endometrioza;
- Fibromul uterin;
- Infertilitate masculină manifestată prin scăderea numărului de spermatozoizi sau anormalități ale formei acestora;
- Infertilitate de cauză necunoscută.
Decizia de a apela la fertilizarea in vitro nu este ușor de luat și vine cu implicații importante atât pe plan financiar, cât și pe plan fizic și emoțional, în special dacă deja te-ai confruntat cu un eșec al acestei metode. Discuțiile cu medicul sunt esențiale pentru a identifica cele mai potrivite metode prin care puteți soluționa problema infertilității.
În concluzie, fertilizarea in vitro este o metodă de reproducere asistată menită să vină în ajutorul cuplurilor care se confruntă cu infertilitatea și pentru care alte metode de creștere a fertilității nu au funcționat. Deși este un proces laborios și costisitor, fertilizarea in vitro poate reprezenta o șansă pentru cuplurile infertile de a concepe un copil.
Surse informative Martel, Janelle. “In Vitro Fertilization.” Healthline, 10 Feb. 2016, www.healthline.com/health/in-vitro-fertilization-ivf.
[…] post Când poți apela la fertilizarea in vitro? appeared first on România […]