9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSănătateAstraZeneca duce la oprirea transporturilor de vaccinuri în UE

AstraZeneca duce la oprirea transporturilor de vaccinuri în UE

Comentariile ministrului francez al sănătății, Olivier Véran, au apărut a doua zi după ce Roma a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin Covid-19 AstraZeneca în Australia, într-o escaladare dramatică a unei dispute între bloc și compania producătoare de medicamente.

“Desigur, înțeleg ce a făcut Italia”, a spus Véran în timpul unui interviu acordat vineri. “Am putea face același lucru.”

Un purtător de cuvânt al premierului italian Mario Draghi a declarat pentru CNN că Italia și Comisia Europeană au convenit asupra acțiunii. Este pentru prima dată când astfel de măsuri sunt utilizate în UE pentru vaccinuri. Lanțul de aprovizionare al AstraZeneca include o fabrică în Anagni, Italia.

“Discutăm îndeaproape cu italienii, precum și cu toți partenerii noștri europeni pentru a avea o abordare europeană în această privință”, spune Véran.

“Încă din prima zi, Franța a crezut într-o abordare comună europeană”, a adăugat el.

Luptă acerbă între UE și AstraZeneca după neonorarea promisiunii de livrare a vaccinurilor

La sfârșitul lunii ianuarie, o luptă publică și acerbă a izbucnit între UE și AstraZeneca cu privire la întârzierile în livrarea vaccinului, după ce compania a informat blocul că va furniza în martie mai puține doze decât s-a convenit.

Ulterior, Comisia Europeană a adoptat noi măsuri care conferă statelor membre puterea de a restricționa exportul de vaccinuri în afara blocului, în anumite situații. Italia a invocat întârzierile în furnizarea vaccinului către Italia și UE și a menționat că Australia nu este considerată de către UE o națiune „vulnerabilă” în fața Covid-19.

“Mesajul este foarte clar … că ne așteptăm ca firmele cu care Uniunea Europeană a semnat acorduri să facă tot posibilul pentru a respecta contractele de livrare pe care le au cu statele membre”, a declarat Eric Mamer, purtător de cuvânt al Uniunii Europene.

El a adăugat: „Realitatea este că Uniunea Europeană este un exportator major de doze de vaccin”.

Vicepreședintele executiv pentru comerț al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a discutat problema cu omologul său australian Dan Tehan.

Doar 5,5% din populația UE, de 447 milioane, a primit o primă doză de vaccin, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Doar unul din trei lucrători din domeniul sănătății din Franța a fost vaccinat iar spitalele din toată țara sunt sub presiune puternică.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă