Enterocolita este o afecศiune frecventฤ a tractului gastrointestinal, cauzatฤ de infecศii cu virusuri, bacterii, ciuperci sau paraziศi. Cunoscutฤ ศi ca „boala mâinilor murdare”, enterocolita apare adesea sub forma unor focare epidemice în grฤdiniศe ศi ศcoli, mai ales toamna ศi primฤvara.
„De la începutul anului ศcolar ศi pânฤ în prezent, în municipiul Bucureศti, au fost raportate 45 de cazuri de gastroenterocolite/enterocolite la copiii din colectivitฤศi, dintre care 23 de cazuri în grฤdiniศe”, se precizeazฤ într-un comunicat de presฤ al Ministerului Sฤnฤtฤศii.
Ce este enterocolita?
Enterocolita reprezintฤ inflamarea atât a intestinului subศire (enterita), cât ศi a colonului (colita). Aceastฤ inflamare poate fi provocatฤ de:
- Factori infecศioศi – virusuri (enterovirusuri, rotavirus), bacterii (E. coli, Clostridium difficile, Salmonella, Shigela, Campilobacter), ciuperci (Candida albicans), paraziศia (giardia). Aceastฤ formฤ se mai numeศte enterocolitฤ infecศioasฤ, ศi poate afecta atât copiii, cât ศi adulศii.
- Antibiotice administrate în mod prelungit sau incorect – în urma unui tratament cu antibiotice apar dezechilibre ale florei intestinale (probioticele, bacteriile benefice, sunt deteriorate, ceea ce creeazฤ un mediu propice pentru înmulศirea bacteriilor patogene, în special E. coli ศi Clostridium difficile). Uneori, pe fondul unui tratament agresiv cu antibiotice, se poate declanศa o enterocolitฤ pseudo-membranoasฤ, care cuprinde întregul sistem gastrointestinal.
Enterocolita infecศioasฤ este o boalฤ contagioasฤ, virusul sau bacteria care declanศeazฤ infecศia putându-se transmite cu uศurinศฤ de la o persoanฤ la alta. Consumul de apฤ sau de alimente contaminate cu bacterii sau insuficient preparate termic poate de asemenea sฤ se afle la originea enterocolitei.
Cum se manifestฤ enterocolita?
Indiferent de factorul cauzator, enterocolita se manifestฤ prin urmฤtoarele simptome:
- Diaree
- Crampe abdominale
- Greaศฤ
- Vฤrsฤturi
- Deshidratare
- Febrฤ
- Frisoane
- Stare generalฤ de rฤu
În cazurile severe de enterocolitฤ pot apฤrea scaune cu mucus ศi sânge, vฤrsฤturi incontrolabile, deshidratare gravฤ. Este extrem de important ca pacienศii aflaศi în aceastฤ situaศie, mai ales dacฤ sunt copii, sฤ primeascฤ îngrijiri medicale de urgenศฤ.
Cum se trateazฤ enterocolita?
Tratamentul enterocolitei se stabileศte de medic, numai dupฤ ce indentificฤ tip ศi eventual cauza bolii. În general, tratamentul prescris de medic poate fi efecuat la domiciliu, însฤ dacฤ este vorba despre un copil, în stare avansatฤ de deshidratare, poate fi necesarฤ spitalizarea.
Dieta reprezintฤ o componentฤ importantฤ în terapia enterocolitei. În primul rând, pentru a limita deshidratarea, se recomandฤ un aport intensiv, dar treptat de apฤ ศi ceaiuri neîndulcite. Se pot adฤuga sฤruri de rehidratare oralฤ sau aศa-numitele soluศii electrolitice, pentru a compensa pierderile de sฤruri minerale. Suplimentele cu probiotice sunt de mare ajutor pentru reechilibrarea florei intestinale.
Regim alimentar enterocolita
Se recomandฤ alimente naturale, uศoare, care reduc scaunele diareice:
- Supฤ clarฤ de legume
- Pâine prฤjitฤ
- Brânzฤ de vaci
- Orez
- Legume fierte (morcov, dovlecel, ศelinฤ, pฤtrunjel)
- Bananฤ
- Mฤr copt
- Carne de pui slabฤ (fiartฤ sau la grฤtar), dupฤ reducerea simptomelor ศi conform indicaศiilor medicului
În cazul bebeluศilor cu enterocolitฤ, medicii recomandฤ continuarea alฤptฤrii (dacฤ este cazul), iar pentru ceilalศi se poate trece la o alimentaศie fฤrฤ lactozฤ, în asociere cu alte alimente de regim menศionate anterior.
Alimente contraindicate
Nu se recomandฤ alimente din urmฤtoarele categorii:
- Carne grasฤ
- Alimente prฤjite, uleioase
- Caศcaval, smântânฤ
- Alimente picante
- Cartofi, roศii, ardei, fasole, mazฤre, ceapฤ, usturoi ศi alte legume care fermenteazฤ ศi sunt greu digerabile
- Fructe (în afarฤ de banane ศi mere coapte)
- Dulciuri
- Cofeinฤ/alcool
Mฤsuri de prevenศie
Respectarea regulilor de igienฤ personalฤ ศi de siguranศฤ alimentarฤ ajutฤ la prevenirea enterocolitei.
- Spฤlarea mâinilor cu apฤ ศi sฤpun înainte de masฤ ศi de prepararea hranei pe care urmeazฤ sฤ o consumi. Copiii trebuie învฤศaศi sฤ se spele pe mâini la ศcoalฤ/grฤdiniศฤ, la venirea acasฤ, dupฤ folosirea toaletei ศi oricând este nevoie.
- Gฤtiศi corect alimentele (în special carnea, peศtele, laptele ศi ouฤle) ศi consumaศi alimente numai din surse sigure.
- Consumaศi apฤ îmbuteliatฤ sau filtratฤ.
- Pฤstraศi alimentele la temperaturi corespunzฤtoare ศi respectaศi termenul de valabilitate.
- Spฤlaศi întotdeaunea fructele ศi legumele înainte de consum.
Mai multe informaลฃii ลi subiecte despre sฤnฤtate citiลฃi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare ลi educaลฃie pentru sฤnฤtate dezvoltate de GTS Solution.
Despre GTS Solution
GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii ลi soluลฃii pentru piaลฃa farmaceuticฤ din România.
Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunฤtฤลฃirea calitฤลฃii vieลฃii ลi a stฤrii de sฤnฤtate a pacienลฃilor, prin promovarea unor produse farmaceutice ลi servicii de înaltฤ calitate.