32.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăPolitică"Ziua Libertăţii Secuilor": Invitații occidentali cer anularea tratatului de la Trianon

„Ziua Libertăţii Secuilor”: Invitații occidentali cer anularea tratatului de la Trianon

Reprezentantul Alianţei Liber Europene (EFA), Gio Paolo Baglioni, a declarat sâmbătă, la Târgu Mureş, că este intolerabil ca „efectele dezastruoase” ale tratatului de la Trianon (semnat în anul 1919) să afecteze drepturile poporului secuiesc şi după un secol, informează Agerpres.

„Este intolerabil ca efectele dezastruoase ale tratatului de la Trianon, încă un secol mai târziu, să afecteze drepturile poporului secuiesc. UE şi România nu au fost interesate să rezolve această problemă ci, dimpotrivă, nici măcar nu văd situaţia ca o problemă. (…) Autonomia pentru poporul secuiesc este nu numai posibilă, ci şi necesară şi în conformitate cu dreptul internaţional şi cu sistemul juridic al României. Oricine spune că autonomia teritorială contrazice Constituţia, doar pentru că primul său articol stipulează că România este un stat naţional suveran, independent, unitar şi indivizibil, pur şi simplu minte. Constituţia patriei mele, Italia, afirmă aproape acelaşi lucru: Republica este una şi indivizibilă – totuşi am acordat un statut special pentru cinci regiuni. Aceste regiuni se bucură de autonomie foarte largă, cu două sau trei limbi oficiale şi competenţe exclusive într-o serie de aspecte, inclusiv fiscalitatea şi sistemul de învăţământ. Modelul italian este departe de a fi perfect, dar dacă am reuşit cumva să facem faţă naturii statului multinaţional, de ce nu poate şi România să facă aşa?”, a susţinut reprezentantul EFA.

Acesta a afirmat că ţinutul secuiesc există, iar recunoaşterea acestuia ar putea fi „o resursă pozitivă şi puternică şi pentru români”, întrucât autonomia este întotdeauna o opţiune de succes.

Gio Paolo Baglioni şi-a încheiat discursul prin „autonomie pentru ţinutul secuiesc, libertate pentru secui”, iar mulţimea a scandat: „Să piară Trianonul!” şi „Autonomie!”.

La rândul său, reprezentantul Partidului Naţional Basc, Jokin Bildarratz Sorron, membru al APCE, a susţinut că ţinutul secuiesc are dreptul la autonomie şi că negarea a autonomiei „constituie o încălcare a drepturilor, care ar putea pune în pericol coexistenţa între popoare”.

„Europa trebuie să aibă un rol fundamental în apărarea minorităţilor, a drepturilor şi a libertăţilor noastre. În acest sens, implicarea instituţiilor europene este esenţială ca garant al istoriei noastre şi al respectului faţă de diversitate”, a arătat Jokin Bildarratz Sorron.

Singurul membru din România al Alianţei Liber Europene (EFA) este Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă